Innovatie & Strategie

Personal Tech
iPhone 1 vs iPhone 6

10 jaar iPhone: aandeel Apple +800%

Tien jaar na de introductie van de iPhone is Apple maar liefst 800 procent meer waard geworden.

10 januari 2017

Tien jaar na de introductie van de iPhone is Apple maar liefst 800 procent meer waard geworden.

Apple vierde gisteren het tienjarige jubileum van de bekendste smartphone ter wereld: de iPhone. Het aandeel Apple sloot maandagavond, na stevige tikken eerder, op 119 dollar per stuk. Dat is het hoogste punt in twee jaar tijd.

Dit komt neer op een waardestijging van het aandeel Apple van maar liefst 800 procent. De iPhone is bij Apple nog altijd goed voor 63% van de omzet. Veel software, apps, het nieuwe besturingssysteem iOS10 en ondersteunende diensten zijn bovendien afhankelijk van de iPhone-verkopen.

Beste presentatie ooit van Jobs

Steve Jobs introduceerde de iPhone op 9 januari 2007 als een iPod waarmee je ook kon bellen en internetten. Het was waarschijnlijk de beste presentatie die de Apple-oprichter ooit heeft gegeven. “Dit is een dag waar ik al tweeënhalf jaar naar uitkijk”, zei Jobs. “Zo nu en dan komt er een revolutionair product voorbij dat alles verandert. Je hebt al geluk als je in je carrière aan één zo’n ding kan werken. Apple heeft het geluk dat het er een paar heeft geïntroduceerd.” Jobs noemt de Macintosh en de iPod, en zegt vervolgens dat Apple drie van zulke revolutionaire producten gaat introduceren: ‘een widescreen iPod met touch-bediening, een revolutionaire mobiele telefoon en een internet-communicator’. Vervolgens zegt hij: “Begrijpen jullie het? Dit zijn niet drie verschillende apparaten. Dit is één apparaat, en we noemen het iPhone.” Het publiek gaat los, en Jobs demonstreert alle functies van de telefoon.

iPhone 1-7

Jobs ontketende een revolutie op 9 januari 2007 met de aankondiging van het eerste model iPhone. Het toestel verscheen een half jaar later in de VS, op 29 juli. Mensen reisden speciaal af naar de VS om een toestel te bemachtigen.
Op 11 juli 2008 verscheen de opvolger: de iPhone 3G. De eerste iPhone die je ook in Nederland kon kopen, toen nog alleen bij T-Mobile. Vervolgens verschijnt in 2009 de iPhone 3GS en een jaar later de iPhone 4 - het eerste toestel met een Retina-scherm. In 2011 verscheen het tweede S-model, de iPhone 4S met Siri. Overigens moesten Nederlandse gebruikers tot april 2015 wachten op een Nederlandstalige versie van Siri.
De iPhone 5 verschijnt in 2012, met een groter (4 inch) scherm. Een jaar later wordt de iPhone 5S gepresenteerd - de eerste smartphone met een 64-bit processor en een vingerafdrukscanner.
De grote klapper komt echter in 2014, als Apple met de iPhone 6 en 6 Plus grotere schermen biedt – iets wat concurrenten al jaren deden.
Inmiddels zijn de iPhone 7 en 7 Plus op de markt met hetzelfde uiterlijk als de 6 en 6S. De telefoons bieden wel meer snelheid, betere camera’s, een waterdichte behuizing en een verbeterde trilmotor. Het schrappen van de koptelefoon-ingang krijgt veel kritiek, net als het onveranderde uiterlijk. Inmiddels werkt Apple achter de schermen hard aan de iPhone 7 Plus, met een snellere processor, nieuwe camera en een verbeterd besturingssysteem iOS10.

Geen marktleider, wel trendsetter

Marktleider is Apple met de iPhone nooit geweest, trendsetter des te meer. Apple produceert zo’n 1 miljoen iPhones per dag als de fabrieken op volle kracht draaien. Hoewel de verkopen in aantal achterlopen bij die van Samsung, is de marge per toestel vele malen hoger. De brutomarge op de verkochte iPhones was over het afgelopen kwartaal volgens marktonderzoeker IDC 39 %. Alleen die van BlackBerry is momenteel hoger (50 %).

Overige inkomsten

Veel overige inkomsten haalt Apple uit zijn online winkel App Store en muziekshop iTunes. Volgens marktonderzoeker Nielsen is de vraag naar streaming muziek afgelopen jaar met  maar liefst 39 % gestegen. Uit de app-markt heeft Apple inmiddels 60 miljard dollar gehaald, waarvan 20 miljard dollar in 2016.

Dit is hoe Steve Jobs de allereerste iPhone tien jaar terug aankondigde:

Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence

Reactie toevoegen