Beheer

Security
cybercrime

'In 2017 minder ransomware'

Eindelijk goed nieuws van het beveiligingsfront! Het aantal aanvallen met ransomware zal vanaf midden volgend jaar afnemen. Verwacht Intel.

© Pixabay
29 november 2016

Eindelijk goed nieuws van het beveiligingsfront! Het aantal aanvallen met ransomware zal vanaf midden volgend jaar afnemen. Verwacht Intel.

Ransomware grijpt nu nog wild om zich heen. Tools hiervoor zijn goedkoop en makkelijk te gebruiken. En de opbrengst is goed. Maar dat gaat veranderen, voorspelt Intel in het McAfee Labs 2017 Threats Prediction Reports. Hierin blikt de beveiligingspoot van Intel vooruit naar de ontwikkeling van cyberdreigingen in 2017.

Tot medio 2017 loopt het aantal ransomware-aanvallen nog op, maar vanaf de tweede helft van dat jaar zal het aanzienlijk minder worden. Dat komt doordat de beveiligingsindustrie dan antwoorden heeft gevonden op ransomware. Dat varieert van samenwerking met de overheid in de vorm van projecten als No More Ransom!, waarin Europol, de Nederlandse politie en Kaspersky en Intel samenwerken, de ontwikkeling van antiransomware-technologieën en een uitbreiding van de acties van de politie.

Bitcoins uit

Ook de betaling van het losgeld zal veranderen, voorziet Intel. Nu nog moet het losgeld voornamelijk in Bitcoins betaald worden. De garantie van totale anonimiteit is er echter niet bij Bitcoins. Via de blockchain worden transacties namelijk bijgehouden en met die informatie zijn gegevens te achterhalen van de personen achter die transacties. Dat kan wat moeilijker te achterhalen worden door gebruik te maken van mixing-diensten waarbij bitcoins gewisseld kunnen worden voor andere die niet met de oorspronkelijke eigenaar verbonden zijn. Maar niet alle bitcoinleveranciers bieden die mixing-service. Verwacht wordt daarom dat andere virtuele munten als Monero en Zerocoin/Zerocash meer gebruikt zullen worden voor het betalen van losgeld.

Intel ziet dat er meer aanvallen worden gedaan met ransomware op medische apparaten met als doel medische gegevens te stelen. Waarom dat gebeurt, is echter niet duidelijk. Verwacht wordt dat dat nog wel een jaar of vier doorgaat en dat tegen die tijd wel bekend is wat de criminelen met die data aan moeten. Waarschijnlijk gaat het de dieven er om meer grip te krijgen op de systemen van ziekenhuizen waardoor die makkelijkere slachtoffers worden voor afpersing. Daardoor zal het aantal aanvallen afnemen maar ook zullen de aanvallen minder effectief worden.

Meer voorspellingen

Andere trends in cybersecurity die Intel verwacht zijn:

  • Hackers zullen met laptops ‘dronejackings’ gaan doen, waarbij drones gekaapt worden en ingezet voor vuige doelen.
  • Malware voor IoT zal via backdoors in slimme apparaten toegang krijgen in de zogenaamde connected homes en daar jarenlang ongezien blijven spioneren.
  • Door aanvallen op mobiele apparaten krijgen criminelen steeds meer toegang tot bankrekeningen en creditcards.
  • De samenwerking tussen IT-beveiligingsbedrijven en politiediensten zal sterk toenemen waardoor cybercrime enigszins zal afnemen.
  • Cyberspionage wordt net zo gewoon in het bedrijfsleven en criminele onderwereld als het nu is tussen landen.
Zie ook Beheer op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen