Overslaan en naar de inhoud gaan

400 miljoen euro nodig voor betere IT in strafrechtketen

De komende kabinetsperiode zal er zo'n 400 miljoen euro nodig zijn om de informatieuitwisseling binnen de strafrechtketen op orde te krijgen. Dat is de ambitie van de voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak.
Vrouwe Justitia
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Bakker noemt het bedrag het bedrag van 100 miljoen per jaar gedurende de komende kabinetsperiode in een interview in NRC Handelsblad van afgelopen woensdag. Hij doet daar uit de doeken dat er nu nog veel misloopt in de informatieuitwisseling tussen politie, Openbaar Ministerie en de rechtspraak:

"Bij de politie moet soms iets worden geprint, wat later bij het OM weer moet worden gescand. (..) Als de politie heel snel toestemming wil voor een telefoontap, dan moet een motoragent met het proces-verbaal naar de rechter-commissaris rijden. Dat kan beter worden geregeld. (..) Voor de verbetering van de logistiek hebben we wel degelijk geld nodig. Dat is een dure operatie. Dat geld is er de afgelopen jaren niet geweest. Iedereen heeft voor tijdelijke oplossingen gekozen. Nu willen we met zijn drieën flink vooruit.”

Bakker zegt naar één systeem te streven waar alle betrokken instanties toegang toe hebben. Nu hebben politie, Openbaar Ministerie en de rechtspraak elk nog eigen systemen en Bakker heeft geen vertrouwen in 'allerlei houtje-touwtje-oplossingen' om die met elkaar te laten praten.

Behalve over de functionaliteit blijkt Bakker ook al te hebben nagedacht over de IT-infrastructuur; hij ziet het liefst 'alle strafrechtelijke data in één cloud'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in