Loopbaan

Carriere
geld, loonsverhoging

45% IT’ers eist loonsverhoging in 2017

'Gewoon, omdat ik het waard ben!'

© Pixabay CC0 Public Domain
12 januari 2017

'Gewoon, omdat ik het waard ben!'

Maar liefst 45 procent van de Nederlandse IT-professionals is van plan om dit jaar naar zijn baas te stappen om loonsverhoging te eisen of – in het geval van zzp’ers – het uurtarief te verhogen.

Dat blijkt uit ons eigen onderzoek. AG Connect ondervroeg de afgelopen twee weken 446 IT-professionals over hun loopbaanplannen voor 2017.
 

'Ik heb er recht op'

Uit het onderzoek komt naar voren dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse IT-professionals vindt dat hij of zij dit jaar recht heeft op loonsverhoging of een hoger uurtarief. Maar liefst 45 procent is van plan dit nog dit jaar op te eisen bij zijn baas of opdrachtgever. Van de IT’ers die meer loon gaan eisen, zet het grootste gedeelte (bijna 47 procent) in op een verhoging van 2,5 tot 5 procent. Bijna 27 procent wil er zelfs meer dan 5 procent bij in 2017. Zo’n 22 procent neemt genoegen met een loonverhoging of uurtariefstijging van minder dan 2,5 procent.

Meer geld voor hetzelfde werk

Opvallend is dat slechts 36 procent van de ondervraagde Nederlandse IT’ers van plan is om in 2017 van baan te veranderen. Gisteren bleek nog dat Britse IT'ers massaal op zoek gaan naar een andere baan in 2017. Maar liefst 76 procent wil dit jaar een andere baan vinden. Bovendien verwacht slechts 12 procent van de IT-professionals die AG Connect ondervroeg dat zij in 2017 promotie zullen maken bij hun huidige werkgever.

De meeste IT’ers willen dus meer geld voor hetzelfde werk. Dit komt waarschijnlijk doordat een groot deel van de IT-professionals vindt dat ze er (te) lang niets of te weinig bij hebben gekregen. De economische crisis is al een tijdje achter de rug en de IT-arbeidsmarkt trekt al wat langer aan, maar uit ons jaarlijkse beloningsonderzoek dat we samen met Berenschot uitvoeren blijkt dat IT’ers de effecten hiervan nog niet merken in hun eigen portemonnee. Veel werkgevers hebben nog een tijd de hand op de knip gehouden, maar dat pikken IT’ers niet langer”, zo lijkt het.

Ruim een kwart vindt dat 'ie genoeg verdient

Op de vraag waarom IT-professionals recht hebben op loonsverhoging of een stijging van het uurtarief, antwoordt 32 procent ‘omdat ik dat geld waard ben’. 19 Procent zegt dat hij of zij er (te) lang niets of te weinig bij heeft gekregen en 5 procent vraagt om loonsverhoging omdat de vraag naar IT’ers in ons land aantrekt. Overigens is 28 procent van mening dat hij of zij geen recht heeft op loonsverhoging of een bijstelling naar boven van het uurtarief. “Ik verdien genoeg”, zegt een van de respondenten. En ander reageert: “Eisen is nooit een goed uitgangspunt, maar ik denk wel dat ik een kleine vergoeding verdien.” Een ander moppert dat hij al meer dan een jaar een hogere functie vervult, maar er nog geen cent extra voor heeft gekregen. “Na 6 jaar crisis is 5 procent een juiste indexering”, reageert weer een ander.

Vanaf volgende maand start het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Ngi-NGN en FastFlex. Dan zal blijken of en hoeveel IT-professionals in ons land er het afgelopen jaar bij hebben gekregen en hoe zij tegen de ontwikkelingen op de IT-arbeidsmarkt aankijken.

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen