Innovatie & Strategie

Zakelijke software
innovatie

5 IT-ontwikkelingen die de wereld veranderen

"Leer van de mobiele telefoon, blijf niet aan de zijlijn staan", waarschuwt Bob Janssen de IT-afdelingen

© Pixabay CC0 Public Domain
9 december 2016

"Leer van de mobiele telefoon, blijf niet aan de zijlijn staan", waarschuwt Bob Janssen de IT-afdelingen

Aan de vooravond van 2017 kijkt Bob Janssen, CTO van RES, in zijn glazen bol: welke technologieën gaan de komende 5 jaar de wereld fundamenteel veranderen?

“Het kan de ware technologieliefhebbers natuurlijk niet snel genoeg gaan: het liefst zien we dat het komende jaar alle beloftes van de laatste digitale revolutie worden ingelost. We willen dat de technologie ons gaat ontzorgen, adviseren, rondrijden, in de watten gaat leggen en beschermen. We willen dat onze omgeving en onze apparaten met ons meedenken, onze agenda’s bijhouden, onze vakanties boeken en ons de dagelijkse beslommeringen uit handen nemen”, zegt Bob Janssen, SVP of Innovation, CTO & oprichter van RES.

Maar zelfs digitale revoluties hebben tijd nodig. Janssen vindt het interessant om te kijken hoe technologieën die nu nog in de kinderschoenen staan, binnen vijf jaar tijd onze hele wereld onherkenbaar gaan veranderen. Hij komt tot 5 voorspellingen:

Het einde van de app

Steve Jobs noemde Dropbox in 2011 een ‘feature’, in plaats van een product. Hij voorspelde een toekomst waarin de Dropbox-app niet meer dan een onderdeel zou zijn van iOS. Janssen constateert dat het erop lijkt dat Jobs vijf jaar na dato gelijk gaat krijgen. “De individuele app zoals we die kennen, staat op het punt te verdwijnen. En dat wordt tijd ook. Want waarom zouden we voor elke kleine functionaliteit een aparte app moeten openen?” In plaats van de ‘domme’, geïsoleerde apps zien we steeds vaker de virtuele assistent, die de functionaliteit van al die verschillende apps op onze telefoons, computers en tablets gaat verenigen in een enkele gebruikersinterface. “Dankzij de ‘economy of API’s’ is het vooral een kwestie van alles aan elkaar koppelen en achteroverleunen. Over vijf jaar is de science fiction film ‘Her’ waarschijnlijk geen science fiction meer”, aldus Janssen.

Augmented, Mixed en Virtual Reality

Nu is het vooral nog een gimmick, maar augmented reality, mixed reality en virtual reality zijn binnen een paar jaar niet meer weg te denken uit ons wereldbeeld. De techniek is inmiddels ver ontwikkeld en de engines van games en softwareplatforms ondersteunen VR al standaard. De eerste toepassingen beginnen al op te duiken, nu nog voornamelijk op entertainmentgebied, maar het zal volgens Janssen niet lang duren voor we ook zakelijke toepassingen gaan gebruiken. “Want waarom zou je nog naar meetings gaan als je elkaar ook kunt ontmoeten op een virtueel strand op virtueel Hawaii? Of op de top van het Himalayagebergte, met live beelden om je heen? Alles beter dan een saaie vergaderruimte, met systeemplafond en kille tl-verlichting.” Ook social media zetten zwaar in op virtual reality technologie. “Het lijkt allemaal nog wat ver van ons virtuele bed en de technologie is nog wat onhandzaam, maar vergelijk het met de eerste mobiele telefoons: die zijn in een paar jaar tijd van baksteenformaat tot platte en vederlichte krachtpatsers getransformeerd.”

Artificial Intelligence (AI) voor de massa

Deep learning (de nieuwe naam voor artificial intelligence), is hot. Begin dit jaar stelde Microsoft een gratis deep learning toolkit beschikbaar op Github, wat past binnen de strategie van het bedrijf om AI beschikbaar te maken voor de massa. “Developers kunnen deze toolkit gebruiken om slimmere applicaties te ontwikkelen, die kunnen leren van hun interacties met mensen en andere computers. Denk aan applicaties die menselijke spraak volledig begrijpen, of beveiligingssoftware die werkt op basis van gezichtsherkenning. Of de eerdergenoemde virtuele assistent op je telefoon, met wie je een betekenisvol gesprek kunt voeren en die aan je gezicht kan zien in wat voor stemming je verkeert”, licht Janssen toe.

Ook in de zakelijke wereld zien we steeds meer toepassingen van artificiële intelligentie. Veel bedrijven en sectoren gebruiken het zelfs al. Voorbeelden zijn chatbot-applicaties van banken of IBM’s Watson for Oncology, dat artsen adviseert bij het maken van behandelkeuzes en leert van de data die door de artsen wordt verzameld. “De opmars van de technologie leidt tot verregaande automatisering van bedrijfsprocessen, en  helpt ons bij het maken van zakelijke beslissingen”, aldus Janssen.

De zakelijke revolutie

Al deze innovaties gaan ook hun weg vinden naar de werkvloer, precies zoals dat gebeurde met tablets, mobiele telefoons en app stores tijdens de consumerization van IT. “Tref je niet nu al de nodige voorbereidingen, dan sta je over vijf jaar met lede ogen langs de zijlijn. Je moet kunnen voorspellen wat mensen nodig hebben, wat ze mee gaan nemen naar de werkvloer en je moet je beveiliging hierop inrichten. Doe je dit niet, dan loop je de beste werknemers mis, maak je geen enkele kans ten opzichte van de concurrentie die wel de nodige voorbereidingen heeft getroffen en zal je grote moeite gaan hebben om je IT veilig te houden”, stelt de CTO van RES.

Bedrijven die tien jaar geleden dachten dat de mobiele telefoon geen invloed zou hebben op hun zakelijke IT, proberen nu de BYOD-revolutie het hoofd te bieden. Bedrijven die nu denken dat VR, deep learning en het IoT geen uitdaging vormen voor de manier waarop zij hun IT inrichten, zijn ronduit naïef, vindt Janssen. “De tijd dat IT zich op kon stellen als schapenherder is voorgoed voorbij. IT moet veel meer een dienstverlener en een leverancier van nieuwe technologieën gaan worden. De komende vijf jaar meer dan ooit.”

IoT: beveiliging is hot issue

Het belangrijkste opstakel voor de verdere ontwikkeling van Internet of Things (IoT) is volgens Janssen het ontbreken van een gemeenschappelijke standaard voor veiligheid. “Dat de veiligheid nog wel een dingetje is, bleek afgelopen maand, toen een groot deel van het internet in het oosten van de Verenigde Staten werd platgelegd door een DDoS-aanval afkomstig van Internet of Things-gadgets, als slimme beveiligingscamera's en routers.” Toch verwacht Janssen dat we ook de komende jaren een explosieve groei van IoT-toepassingen blijven  zien. Tegen 2020 zullen er 20 tot 50 miljard aan het IoT verbonden apparaten zijn.

Het industriële Internet of Things is allang geen toekomstmuziek meer, stelt de RES-oprichter. “Denk bijvoorbeeld aan de vliegtuigmotoren van Rolls Royce die voortdurend realtime data naar de fabrikant sturen, om mogelijke problemen te voorspellen en rampen te voorkomen. Of de tractoren van John Deere, die boeren informeren over welke gewassen ze moeten planten, wanneer en waar ze moeten ploegen en wat de beste route voor het ploegen is. Allemaal dankzij het toevoegen van sensoren en dataconnectiviteit.”

Bedrijven als Philips, Cisco en Axians werken samen aan het digitale plafond, wat het doodgewone systeemplafond transformeert tot een intelligente datahub. Hiermee kan de productiviteit worden verhoogd, de beheerkosten van gebouwen kunnen naar beneden en medewerkers kunnen hun omgeving personaliseren. “Kortom: het IoT gaat alles veranderen en bedrijven moeten zich bewust zijn van de implicaties”, waarschuwt Janssen.

Internet of Everything

Al deze spannende, nieuwe technologieën kun je natuurlijk niet geïsoleerd beschouwen. “Grenzen tussen IoT, VR en AI vervagen en ook daarvan zien we nu al de eerste verschijnselen. De nieuwe modellen van Tesla worden uitgerust met drie radars, acht camera’s en een GPU die 40 keer krachtiger is dan die van voorgaande modellen. Hier zien we een snijvlak van het IoT met virtuele intelligentie: het eerstkomende jaar gaat Tesla de functionaliteit van de autopilot terugschroeven en zal de software gaan ‘schaduwrijden’ met de bestuurder. Vervolgens wordt er geanalyseerd wat de autopilot beter zou hebben gedaan dan de bestuurder en waar de autopilot fouten zou hebben gemaakt”, vertelt Janssen. Tesla wil aan de hand van deze metrics aantonen dat zijn autopilot veiliger is dan de bestuurder, om uiteindelijk goedkeuring te krijgen voor het gebruik.

Het combineren van datasets gaat voor het nog verder vervagen van grenzen zorgen, stelt Janssen. “Uiteindelijk zal de intelligentie in onze apparaten omnipresent en volledig omgevingsbewust zijn. Dit gaat voor toepassingen zorgen die we ons nu nog niet eens voor kunnen stellen, in alle mogelijke sectoren, van transport tot gezondheidszorg, van kantoren tot fabrieken. Geef het nog een jaar of vijf.”

Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Paul 09 december 2016 18:14

Toch wel een beetje verbaasd dat de enorme hoeveelheid data die wordt vastgelegd niet meer aandacht krijgt in de top-5. De GDPR van EU gaat een enorme impact hebben. Daar is echt bijna geen enkel bedrijf klaar voor, hoewel sommige dat wel denken. Daarnaast wordt er enorm veel data vastgelegd elk periode (Peta-bytes), wat veel geld kost om te verzamelen en ook geld kost voor opslag, terwijl dat nooit gebruikt gaat worden. Dat is anders dan Deep Learning, daar gebruik je de data juist wel, omdat je eerst de business vragen die je wilt beantwoorden hebt vastgelegd . In UK zijn een aantal voorbeelden waarbij bedrijven voor MINDER data elementen hebben gekozen, daardoor enorm veel geld bespaard, en juist beter inzicht hebben in wat ze echt willen analyseren en business beslissingen ondersteunt. Mede door die redenen is/wordt de chief Data officer een heel belangrijke functie.

Reactie toevoegen