Overslaan en naar de inhoud gaan

5G komt: downloaden met gigabits per seconde

Wetenschappers van de universiteit van Surrey, in Engeland, claimen met zelfgebouwde zenders en ontvangers snelheden van 1 terabit per seconde te hebben gehaald over een afstand van 100 meter. Dat is zo'n 65.000 maal sneller dan mogelijk is met de 4G-techniek, die voor mobiele telefonie nu de snelste verbindingen oplevert. Met een capaciteit van 1 terabit per seconde kun je in een seconde 30 films downloaden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met die terabit per seconde overtreft het 5G Innovation Centre van de universiteit van Surrey de voorspellingen van de International Telecommunication Union over de pieksnelheden van 5G met een factor 5. De behaalde snelheid ligt ook vele malen hoger dan de 10 gigabit per seconde die Nokia eerder haalde, of de 7,5 gigabit per seconde bij een test van Samsung in 2014; beide snelheden waarbij vergeleken 4G een slakkegangetje heeft.

5G-veldtest van Huawei

Deze tests hebben gemeen dat ze in laboratoriumomstandigheden zijn uitgevoerd. Wat er in de praktijk overblijft van deze hoge transmissiecapaciteiten is de vraag. Een deel van het antwoord komt van de jongste test van Huawei. Dat heeft samen met het Japanse NTT Docomo een veldtest uitgevoerd in Chengdu, in China, met 24 gebruikersapparaten. Daarbij werd een gemiddelde downloadsnelheid van 1,34 gigabit per seconde en een maximale doorvoer van 3,6 gigabit per seconde bereikt.

Of dat met de technieken van de concurrenten meer kan worden, moet blijken als die hun veldtesten gaan uitvoeren. De universiteit van Surrey wil daar in 2018 mee beginnen. de 5G-techniek moet in 2020 voldoende uitontwikkeld zijn voor introductie op de markt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in