Loopbaan

Carriere
banenjacht

7 IT-skills met baangarantie

IT-professionals missen volgens werkgevers vaak de juiste vaardigheden. Met welke skills zit je voorlopig gebakken?

13 december 2016

IT-professionals missen volgens werkgevers vaak de juiste vaardigheden. Met welke skills zit je voorlopig gebakken?

De belangrijkste rem op innovatie is de kloof tussen vraag en aanbod op de IT-arbeidsmarkt. Er zijn niet alleen te weinig hoogopgeleide IT’ers, door de grote technologische veranderingen is de skill-gap ook nog eens groter dan ooit.

Over welke vaardigheden moet je als IT-professional beschikken om gegarandeerd werk te hebben – ook op de langere termijn? CompTIA zocht het uit.

Uit het onderzoek van CompTIA komt naar voren dat slechts 9 procent van de IT-managers die op zoek zijn naar nieuw personeel de juiste kandidaten kunnen vinden. Dat wil zeggen: dat de kandidaten beschikken over exact de juiste vaardigheden die werkgevers zoeken. In 91 procent van de gevallen  is er sprake van een kloof tussen wat organisatie vragen van mensen en de skills die IT’ers onder de knie hebben.

Niet eens in de richting

Al zegt 49 procent van de ondervraagde IT-managers wel dat de skills waarover kandidaten beschikken behoorlijk in de buurt komen van wat ze verlangen van IT’ers. Maar in 11 procent van de gevallen komen de vaardigheden van IT-professionals niet eens in de richting van wat werkgevers eisen.

Dit hardnekkige probleem wordt aangewakkerd doordat de markt zo snel verandert. “Organisaties hebben professionals nodig die niet alleen goed zijn op technologische gebieden als infrastructuur, netwerken en cloud, maar zij moeten ook kennis van en ervaring hebben in meer niche-achtige zaken als datavisualisatie, app-ontwikkeling of servermanagement, en daarnaast moeten zij steeds vaker ook uitblinken in soft skills, zoals samenwerken en communiceren”, ligt een woordvoerder van CompTIA toe.

7 belangrijkste IT-gebieden

De 7 belangrijkste IT-gebieden zijn volgens de ondervraagde IT-managers op dit moment:

  1. Informatiemanagement & Analytics
  2. Informatiebeveiliging
  3. Infrastructuurbeheer
  4. IT-ondersteuning
  5. Programmeren en softwareontwikkeling
  6. Softwaretesten en kwaliteitsbewaking
  7. Strategie en planning

Werkgevers zijn hard op zoek naar IT-professionals met de juiste kennis van en ervaring in bovengenoemde gebieden. De kloof tussen vraag en aanbod is het grootst op het gebied van informatiebeveiliging en beheer, blijkt uit het onderzoek van CompTIA. Maar ook softwareontwikkelaars en testers zijn bovengemiddeld schaars.

Meest gewilde skills informatiebeveiliging

In vacatures op het gebied van informatiebeveiliging worden skills op het gebied van cybersecurity het meest gevraagd (68 procent), gevolgd door kennis van firewalls (67 procent) en risicomanagement (62 procent). Ook skills op het gebied van encryptie en kennis op het gebied van naleving van wetten en normen en voorschriften zijn hot. Maar liefst de helft van de ondervraagde IT-managers zegt dat praktijkkennis van compliance-standaarden en -richtlijnen een belangrijke vaardigheid is op het gebied van beveiliging, nu de hoeveelheid gevoelige data binnen organisaties groeit.

Eisen aan software-ontwikkelaars

Van software-ontwikkelaars worden het vaakst vaardigheden op het gebied van programmeertalen en systeemanalyse verlangd (beide 60 procent). Ook kennis op het gebied van interoperabiliteit van systemen en de levenscyclus van softwareontwikkeling wordt vaak gevraagd.

Voor de IT-professionals die op zoek zijn naar een baan en die de juiste kwalificaties hebben, ziet de toekomst er zonnig uit. Het aantal IT-vacatures is ook in ons land het afgelopen jaar flink gegroeid. “Maar om jezelf een carrière op de lange termijn te gunnen, zul je je steeds moeten bekwamen in relevante en altijd toepasbare vaardigheden - zowel op technologisch, zakelijk als communicatief vlak. Op die manier maak je jezelf onmisbaar voor organisaties”, reageert een woordvoerder van CompTIA.

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Peter 13 december 2016 14:16

Beter zou het zijn als organisaties zich meer zouden focussen op SDM dan voortdurend zich IT producten te laten aansmeren die de eigen bemanning niet kent. We kent nog Python, Cobol, PowerShell, enz, maar de managers laten zich leiden door de waan van de dag en daar wandelen de exotische talen binnen.

Er is absoluut niets mis met PHP en Flash maar dat lijkt niet flitsend genoeg.

Reactie toevoegen