Overslaan en naar de inhoud gaan

Accu met brandblusser

De problemen met Samsungs gezonken vlaggenschip de Galaxy Note 7, die spontaan kon ontbranden, waren waarschijnlijk toch te wijten aan de accu. Dat wordt volgens onofficiële bronnen op 23 januari bekendgemaakt.
Galaxy Note 7

Het terugroepen van miljoenen telefoons - waar de defecte batterij niet uit kon - heeft Samsung ongeveer 6 miljard dollar gekost. Een uitvinding van onderzoekers aan de Stanford University komt dan ook als geroepen voor alle bedrijven die lithium-ionbatterijen gebruiken. Die zijn berucht om hun ontbrandingsrisico door de grote hoeveelheid energie die in een klein volume wordt opgeslagen.

De uitvinding bestaat uit een buisje met de vlamvertrager trifenylfosfaat dat in de accu zelf wordt gebouwd. De wand ervan is gemaakt van een polymeer die smelt bij 160 graden, en als dat gebeurt stroomt de inhoud de accu in, die daarna wel onbruikbaar is geworden. In feite is het een minibrandblusser.

Heat sink

Ook smartphonefabrikant LG was gealarmeerd door het Note-debacle en heeft zijn nieuwe G6 voorzien van koperen hittepijpen die warmte afvoeren zoals dat ook in PC's wel gebeurt. De onderzoekers van Stanford gaan in hun artikel in op een aantal andere oplossingen voor de ontvlambaarheid van lithium-ionbatterijen, waarbij ze aantekenen dat die ofwel niet goed werken, ofwel de prestaties van de accu negatief beïnvloeden. Deze specifieke mogelijkheid hebben ze echter niet besproken.

Samsung boekte overigens ondanks de problemen met de Galaxy Note 7 nog steeds een recordwinst over het vierde kwartaal van 2016.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in