Development

Wetenschap
robot hoofd

AI creëert ruimte voor nieuwe functies

Productiviteit kan met factor 3,5 omhoog.

© CC0 - Pixabay geralt
30 januari 2017

Productiviteit kan met factor 3,5 omhoog.

Kunstmatige intelligentie vervangt meer dan 80 procent van de repetitieve, procesgerichte taken. Onderzoekers schetsen ook vijf nieuwe baantypen die ontstaan de komende jaren als gevolg van de inzet van AI.

Robotisering en kunstmatige intelligentie krijgen een grote invloed op de manier waarop wij werken. De arbeidsproductiviteit kan wel met een factor 3,5 omhoog, berekenden onderzoekers van Goldsmiths, University of London en onderzoeksbureau Smoothmedia. Negatief bekeken betekent deze conclusie veel banenverlies.

De onderzoekers hebben daarentegen geprobeerd een beeld te schetsen van een toekomstig bedrijf - ze noemen het FuturaCorp - waarin mensen en kunstmatige intelligentie op een optimale manier samenwerken.

In het nieuwe bedrijf is er voor mensen vrijwel geen werk meer met een sterk herhalend karakter. Dit werk kan voor 80 procent volledig geautomatiseerd plaatsvinden. Daardoor komt meer tijd vrij voor innovatie en creativiteit. De onderzoekers onderscheiden drie typen werk

 • deterministisch: het repetitieve procesgerichte werk dat kan worden geautomatiseerd.
 • probabilistisch: werk dat samenwerking van mens en machine vereist
 • cross-functionele redenering: het werk dat afhankelijk is van een soort verbindingen dat alleen een mens kan leggen zoals nieuwe ideeën genereren en het oplossen van complexe problemen.

De nieuwe samenwerking tussen mens en machine leidt tot een ander soort bedrijven dat de innovatieve flexibiliteit van een startersbedrijf combineert met de IT-kracht van een Fortune 500-onderneming. De inzet van de robots maakt het werk voor de mensen menselijker. 

Ook voorzien de onderzoekers het ontstaan van 5 nieuwe rollen binnen en bedrijf:

 • Hoofd innovatie
  Senior manager die bedrijven navigeert door de komende verandering en disruptie. Technische kennis gecombineerd met bedrijfsstrategie en creativiteit, haalt alles uit probabilistische functies om het bedrijf een nieuwe richting in te laten slaan.
 • Informatie inzicht specialist
  Data-analisten die bedrijven helpen inzicht te krijgen in de grote hoeveelheden data geproduceerd door technologische disrupties. Coaches en technologen die een brug slaan tussen mens en machine via de geproduceerde data.
 • Freelance professor
  De aanhoudende groei van online opleidingen en de introductie van alternatieve accreditaties leidt tot groei in freelance of onafhankelijke professoren. Interne training en 'cognitieve centra' geven het personeel de ruimte om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
 • Technologiemakelaar
  Koopadvies en onderhandelingsondersteuning voor afdelingen in een bedrijf om ervoor te zorgen dat alle technologie compatibel is en samenwerkt. Waren voorheen mogelijk sales- of IT-managers.
 • Interactionist
  Begrijpt en verbetert de gebruikerservaring en verbetert samenwerking en productiviteit tussen mens en machine.

De onderzoekers spreken ook hun zorgen uit dat er weinig aanwijzingen zijn dat opleidingsinstituten hun studenten voorbereiden op de nieuwe wereld die binnenkort ontstaat. Daardoor ontstaat op korte termijn een tekort aan vaardigheden.

Is uw bedrijf er klaar voor?

Samen met IPSoft ontwikkelde het onderzoeksteam een eerste 'organisatorische adaptieformule’ voor zakelijke leiders om te beoordelen of hun bedrijf voldoende is voorbereid op een toekomst met kunstmatige intelligentie.

De wetenschappers gebruikten voor het onderzoek een mix van onderzoeksmethoden waaronder interviews, social media-analyses, literatuuronderzoek, workshops en ethnografische experimenten. Vervolgens werden conceptual mapping en economische modellen gebruikt om tot de voorspellingen te komen. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden van de site van IPSoft.

Zie ook Development op AG Connect Intelligence

Reactie toevoegen