Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon Web Services is 10 jaar oud

Het was op 14 maart 2006 dat Amazon zijn opslagdienst S3 beschikbaar stelde: betrouwbare, uiterst schaalbare, met weinig vertraging bereikbare data-opslag als een dienst, heette het toen. De gegarandeerde beschikbaarheid was 99,99 procent. De kosten: 15 dollarcent per gigabyte per maand. Up- en downloaden kostten 20 dollarcent per gigabyte.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Nog hetzelfde jaar zette Amazon ook computercapaciteit te huur in de cloud. In 2009 kwamen daar een relationele databaseservice en de mogelijkheid virtual private clouds in te richten bij.

Ruim marktleider

10 jaar na dat prille begin is AWS de dominante aanbieder van clouddiensten. Het heeft meer dan een miljoen klanten. Vorig jaar behaalde AWS een netto winst van 1,86 miljard dollar op een omzet van 7,88 miljard dollar. AWS heeft in de markt voor infrastructuurdiensten nu een aandeel van 31 procent, zijn drie naaste concurrenten (Microsoft, IBM en Google) opgeteld 20 procent.

Enkele prominenten kijken ter gelegenheid van de tiende verjaardag terug, zoals Jeff Barr in Ten Years in the AWS Cloud – How Time Flies! , James Hamilton in A Decade of Innovation en Werner Vogel, die 10 lessen trekt uit 10 jaar AWS.

O ja, gegevensopslag in Amazons S3 kost nu in de standaardvariant 3 dollarcent per gigabyte, uploaden is gratis en downloaden kost 9 dollarcent per gigabyte.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in