Management

Cloud
Cloud

AWS in de cloud wel de grootste, meestal niet de goedkoopste

Kortingen zijn cruciaal bij prijsvergelijking tussen AWS, Google en Microsoft.

Sunny clouds © www.freeimages.co.uk,  niet bekend
12 december 2016

Kortingen zijn cruciaal bij prijsvergelijking tussen AWS, Google en Microsoft.

Het zoeken van de goedkoopste aanbieder in de cloud is inmiddels een wetenschap op zich. Rightscale geeft in een recent blog wat handvatten om de keus te vergemakkelijken.

Belangrijkste conclusie van Rightscale is dat de kortingen die de verschillende aanbieders geven, in de prijsvergelijking doorslaggevend zijn. In dat opzicht heeft Google het makkelijkste model: dat geeft kortingen op basis van de tijd dat een virtuele kopie van een server in zijn rekencentra gebruikt wordt. Het eerste kwart van de tijd betaalt men het volle pond, het tweede kwart 80 procent van die prijs, het derde kwart 60 procent en het vierde kwart 40 procent. Dat komt neer op een korting van 30 procent per maand wanneer men de kopie volledig gebruikt.

 

Bij AWS is dat allemaal een stuk ingewikkelder. Om voor korting in aanmerking te komen, moet men zijn virtuele servers van tevoren reserveren. De hoogste korting krijgt men, als men zogeheten 'convertible Reserved Instances' voor 3 jaar inkoopt en van tevoren betaalt. Dat levert een besparing van 61 procent op. Rightscale adviseert bedrijven echter om daar geen gebruik van te maken, omdat het je zo lang vastleggen in een veranderlijke omgeving nadelig kan uitpakken. Beste optie bij AWS is volgens Rightscale gebruik van reserves instances met een looptijd van 1 jaar. Door deze deels vooraf te betalen, bespaart men 38 procent; wie ze volledig vooraf betaalt, krijgt 39 procent korting.

Bij Microsoft zijn de kortingen afhankelijk van de contractvorm. Via een Microsoft Enterprise Agreement kan men kortingen krijgen van 15 tot 45 procent op het gebruik van Azure, afhankelijk van de mate van gebruik waar men zich op vast wil leggen.

Kennis van de kortingen alleen volstaat niet voor het maken van vergelijkingen tussen de drie aanbieders. In de configuraties die ze aanbieden, zitten namelijk verschillen die van materieel belang kunnen zijn. Zo krijg je niet bij allemaal even veel geheugen. Dat kan vooral bij Google knellen: bij zwaardere configuraties levert het slechts half zo veel geheugen gratis mee als zijn concurrenten. Ook bij de beschikbaarstelling van Solid State Disks wijkt het beleid af. Bij Microsofts Azure is een SSD stnadaard inbegrepen – maar betaal je daar dus ook altijd voor. Bij AWS zijn er configuraties mét en zonder SSD te huur. En bij Google moet je die altijd los bijhuren.

In individuele gevallen zul je dus toch goed moten cijferen, als je de goedkoopste oplossing wilt. Maar er zijn wel enige algemene conclusies te trekken, stelt Rightscale. De eerste daarvan is, dat Google Cloud bijna altijd het goedkoopst is wanneer je je niet van tevoren wilt vastleggen op de huur van servers in de cloud. Dat prijsvoordeel zal in Europa groter zijn dan in de VS, omdat Google buiten de VS een beduidend lagere opslag op zijn prijzen rekent dan AWS en Microsoft.

Conclusie 2 is dat gebruik van SSD’s bij Google Cloud vaak onvoordelig is ten opzichte van de concurrenten.

Conclusie 3 is dat – zoals gezegd – kortingen een enorme invloed hebben op de prijsvergelijking. Afhankelijk van de configuratie is nu eens Azure, dan weer AWS de goedkoopste van deze twee. Bij de configurat6ies met zware processors wordt Google dan al snel duurder, als men ook veel geheugen nodig heeft.

Conclusie 4 is dat AWS – nog steeds verreweg de grootste partij bij publieke clouds, met een marktaandeel dat groter is dan dat van de nummers 2 (Microsoft) , 3 (IBM)  en 4 (Google) opgeteld - bijna nooit de goedkoopste is. Het zit in de meeste scenario’s tussen Google en Microsoft in.

Meer informatie over de verschillen tussen AWS, Google Cloud en Microsoft Azure is te vinden op de blogpagina’s van Rightscale.

Lees meer over
Zie ook Management op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen