Overslaan en naar de inhoud gaan

​​​​​​​Bedrijven koppelen interne en externe data niet aan elkaar

Hoewel de analisten van Gartner het koppelen van interne aan externe data noodzakelijk vinden om waardevolle analyses te kunnen maken, doet ruim de helft van de Nederlandse organisaties dat nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers onder ruim 100 gebruikers.
Analyseren
© Shutterstock
Shutterstock

“Het gebruiken van externe data kan een bedrijf veel waarde bieden. Een organisatie kent zijn klant, weet hoe deze zich gedraagt. Door externe data te koppelen aan de klantdata kun je nog gerichter een klant benaderen”, zegt voorzitter Frank Gubbels van de focusgroep BI. Een voorbeeld dat hij noemt is een CV-leverancier die met data als de leeftijd van woningen redelijk goed kan inschatten waar zijn nieuwe klanten zitten.

Dat organisaties nog niet bezig zijn met het koppelen van de interne aan de externe data komt waarschijnlijk omdat ze vooral bezig zijn met het op orde krijgen van de eigen data. Uit het onderzoek blijkt dat zes op de tien organisaties geen strategie hebben om informatievervuiling tegen te gaan. De ervaring van Gubbels is dan ook veel organisaties de interne data nog niet op orde hebben.

Het is dan ook niet vreemd dat het merendeel van de ondervraagde bedrijven zich nog in de verkennende fase bevindt van voorspellende analytics, de volgende fase in het volwassenheidsmodel van Gartner. Ruim 17 procent van de organisaties zit al in de planfase, 8 procent in de uitrolfase en 5 procent in de optimalisatiefase. 

Eindgebruiker kan steeds meer zelf

De rol die IT krijgt bij data-analytics en BI wordt steeds kleiner, merkt Gubbels. “De trend binnen BI is dat de eindgebruiker steeds meer zelf kan doen. Maakte IT vijf jaar geleden nog de rapportages, nu kan de eindgebruiker die zelf maken.” Dat is ook een belangrijke voorwaarde om als organisatie meer te kunnen profiteren van analytics, zegt het merendeel van de respondenten. 56 procent ziet het in staat stellen van de business om zelf rapportages te maken als belangrijkste maatregel. 

Andere maatregelen zijn het aanwakkeren van behoefte binnen de business (25 procent), het inzetten van betere tooling (13 procent) en het verhogen van kennis en kunde van de IT-afdeling (6 procent). Deze resultaten passen in de trend om meer door de IT te laten doen. “De rol van IT is om te zorgen dat de eindgebruiker de data ‘aan zijn vingertoppen’ heeft. Dat data beschikbaar is, dat de eindgebruiker er niet op hoeft te wachten en dat er een stabiel platform draait”, zegt Gubbels.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in