Management

Infrastructuur
kabels

Bedrijven vernieuwen hun netwerken weer

Trendomslag na 5 jaar van veroudering van apparatuur

© Shutterstock
11 november 2016

Trendomslag na 5 jaar van veroudering van apparatuur

Netwerken wereldwijd verouderen al sinds 2010. Maar dit jaar is er een kentering in deze trend. Voor het eerst in vijf jaar neemt het leeftijdsgemiddelde van de gebruikte netwerkapparatuur weer af.

Highlights uit het 2016 Network Barometer Report:

  • Het percentage apparaten dat IPv6 ondersteunt, nam snel toe – van 21 procent vorig jaar tot 41 procent dit jaar, dankzij de toename van de huidige apparaten in netwerken. Dit stelt organisaties met nieuwere netwerken in staat om digitaliseringsstrategieën te ondersteunen en te profiteren van het Internet of Things, big data, analytics en containerisatie.
  • Software-defined networking laat niet lang meer op zich wachten. Maar hoewel er vanuit de markt interesse is in software-defined netwerken, bevindt het fenomeen zich nog in de early-adoption-fase. Vandaag de dag zijn er slechts een paar bedrijfsnetwerken die een software-defined aanpak ondersteunen. In 2015 ondersteunde minder dan 0,4 procent van de apparaten een software-defined WAN, en was slechts 1,3 procent van de datacenter-switches voorbereid op SDN.
  • 37 procent van de incidenten wordt veroorzaakt door configuraties of menselijke fouten. Deze zijn te voorkomen met de juiste monitoring, configuratiemanagement en automation.

Het Network Barometer Report van Dimension Data is gebaseerd op gegevens die afgeleid zijn uit van 300.000 service-incidenten die gemeld werden door gebruikers van netwerken die door Dimension Data worden ondersteund. Daarnaast voerde Dimension Data 320 technologische lifecycle-managementonderzoeken uit, waarbij 97.000 netwerkapparaten bij organisaties in 28 landen werden onderzocht.

Dat meldt Dimension Data is zijn nieuwste Network Barometer Report. Volgens het rapport nam de gemiddelde leeftijd van bedrijfsnetwerken in Amerika, Europa, Azië en Australië af. In 2015 was nog 60 procent van de apparaten verouderd, een jaar later was daar slechts 29 procent van over. Deze trens was het sterkst in Zuid- en Noord Amerika. Volgens Peter Brandenburg van Dimension Data Nederland lijkt het erop dat klanten in Noord- en Zuid-Amerika hun netwerken vernieuwen naar aanleiding van de nieuwe generatie programmeerbare infrastructuren. In Azië en Australië ontstond er vernieuwing naar aanleiding van de herinrichting van datacenternetwerken. In weerwil met de wereldwijde trend, ging de netwerkleeftijd in het Midden-Oosten en Afrika onveranderd omhoog. Mogelijk is dit vanwege economische onzekerheid, met name in Zuid-Afrika.

Bedrijven vernieuwen hun netwerkapparatuur om nieuwe trends op te pakken, zoals workplace mobility, het Internet of Things en software-defined networking-strategieën te omarmen. Soms zijn de netwerkrenovaties mede ingegeven door strategische overwegingen vanuit een IT-architectuur visie.

Kwetsbaarheden nemen toe

Ondanks het grotere aantal vernieuwingen worden netwerken door de bank genomen minder veilig, met name vanwege de verwaarlozing van patching. Van de 97.000 netwerkapparaten die Dimension Data onderzocht, nam het aantal apparaten dat tenminste één kwetsbaarheid in de beveiliging kent toe tot 76 procent. Dat is 16 procent hoger dan in 2015, en hoger dan het in vijf jaar tijd geweest is.

In Europa is het aantal kwetsbaarheden in netwerken de afgelopen drie jaar flink toegenomen. Waar het in 2014 nog om 26 procent ging, was dat in 2015 51 procent, en in 2016 81 procent. De kwetsbaarheid is de afgelopen drie jaar ook toegenomen in het Midden-Oosten en Afrika. In Australië kent 87 procent van de netwerkapparaten tenminste één kwetsbaarheid. In Azië en Noord- en Zuid-Amerika zijn netwerken iets minder kwetsbaar – respectievelijk 49 procent en 66 procent, in vergelijking met 61 procent en 73 procent vorig jaar.

Lees meer over
Zie ook Management op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen