Overslaan en naar de inhoud gaan

Berners Lee: Overheden gaan naïef om met open data

Overheden zijn zich niet bewust van de consequenties van het rotzooien met data die zij als open data beschikbaar stellen. Daarvor waarschuwen Tim Berners Lee en Nigel Shadbolt, die samen het Open Data Institute hebben opgericht, in gesprek met The Guardian.
Tim Berners Lee
© CC BY-SA 4.0
CC BY-SA 4.0

Iemand die de verkeersgegevens weet te manipuleren, zou bijvoorbeeld in delen van de stad een verkeerschaos uit kunnen lokken als maar genoeg personen c.q. navigatiesystemen op die vervalste verkeersdata reageren. Criminelen zouden ook overheidsdata met een hack kunnen wijzigen - zoals de rentevoet of de consumentenprijsindex - om daarmee gokwedstrijden te beïnvloeden.

Berners Lee en Shadbolt constateren een gebrek aan bewustwording bij overheden dat hier risico's liggen. Overheden zouden over hun open data moeten denken als een vitale infrastructuur die bescherming verdient. Open data verdienen om die reden even veel bescherming als de data die de overheid onder de pet wil houden, stellen zijn. "Mensen zien open data niet als een beveiligingsprobleem, maar uit het oogpunt van juistheid zijn ze dat wel", aldus Berners Lee.

De risico's moeten volgens hem geen excuus worden om data dan maar niet openbaar te maken. Behalve dat betere informatie het leven van tallozen veraangenaamt, ziet Berners Lee ook een taak voor de overheid om weer meer feitelijkheid in het publieke discours te brengen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in