Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloedmineralen nog steeds in gebruik

De Washington Post wijdt momenteel een artikelenserie aan de discutabele materialen die in onze telefoons zitten. Doel is, om de ogen van de gebruikers te openen, maar of dat lukt is een tweede, stelt de MIT Technology Review.
kobalt
© Shutterstock
Shutterstock

Het gaat niet alleen om accu's van mobiele telefoons, maar ook om die van laptops, hybride auto's en dergelijke. In die apparatuur wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van grafiet, een vorm van koolstof die wordt gewonnen in China. Omwonenden van de mijnen waar dat grafiet wordt gewonnen klagen steen en been over een vette zwarte aanslag op hun huizen, gewassen en verdere bezittingen. Bovendien is hun drinkwater vrijwel niet te gebruiken vanwege de hoge concentratie giftige stoffen, afkomstig uit de grafietfabriek.

In de Democratische Republiek Congo wordt kobalt opgegraven en arbeiders verhitten het erts in open ovens, zonder enige vorm van bescherming, om het materiaal uit het gesteente los te branden. Behalve dat storten de mijnen ook vaak in met veel slachtoffers tot gevolg. Het is niet bekend hoeveel menselijk leed schuilgaat achter elke kilo van het materiaal.

Oplaadbare accu's worden doorgaans gemaakt uit het metaal lithium, dat vooral wordt gevonden in Chili en Australië. Er zijn diverse technieken om het lithium uit de bodem te halen, ofwel door het bewerken van erts of door te werken met een lithiumhoudende pekeloplossing. Lithium is niet direct giftig, maar het metaal kan wel snel in brand vliegen. Ook kan het door de huid heen branden.

De delfstoffen worden vanuit de hele wereld verzameld en belanden daarna doorgaans in China, waar fabrieken er halffabrikaten van maken. Die gaan op hun beurt dan weer naar producenten van accu's die ze maken voor de fabrikanten van onder andere smartphones en elektrische auto's.

Regels van de SEC

Al in 2012 heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC regels aangenomen over conflictmineralen. Aanvankelijk richtte de SEC zich alleen op Congo en de landen daar omheen. Bedrijven moeten onderzoeken welke materialen zij in hun producten gebruiken en daar verantwoording voor afleggen. Hoe serieus bedrijven de nieuwe regels van SEC gaan uitvoeren is onzeker, daar SEC geen harde criteria stelt voor de diepgang van het verplichte onderzoek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in