Overslaan en naar de inhoud gaan

Boeing ontwerpt brandblussende telefoonhoes

Boeing heeft een patent gekregen op een telefoonhoes die signaleert wanneer de accu te heet wordt en vervolgens actie kan ondernemen.
Patent brandblushoes Boeing
© Boeing
Boeing

In de fik vliegende accu's van smartphone zijn een nachtmerrie voor de luchtvaartmaatschappijen. Het is daarom al enige tijd verboden een Samsung Galaxy Note 7 mee te nemen aan boord van een vliegtuig, nadat dit toestel door een verkeerd gedimensioneerde accu vaak in de brand vloog.

Nu blijkt vliegtuigbouwer Boeing een vooruitziende blik te hebben gehad. Op 19 augustus 2015 heeft het bedrijf al patent aangevraagd op een brandblushoesje. Het beschrijft een forse 'bumper' met daarin twee buisjes, de een gevuld met CO2 en de ander met Halon1301. Sensoren in de hoes houden permanent bij of de temperatuur in de telefoon te hoog oploopt. Wanneer de accu op het punt komt dat er snel brand kan uitbreken, start de hoes met het koelen van de telefoon met CO2. Vervolgens wordt het Halon 1301 vrijgelaten om het eventueel ontstane vuur te doven. De hoes heeft zelfs een USB-interface waarmee de vloeibare gassen direct in de behuizing kunnen worden gespoten.

Vrees voor brand in de cockpit

Boeing ontwierp de hoes overigens voor gebruik in de cockpit. Piloten maken in toenemende mate gebruik van digitale documentatie in plaats van de papieren in de klassieke flight bag. Brand in de cockpit levert zo mogelijk nog ernstiger problemen op dan brand in de cabine. Het ziet er niet naar uit dat passagiers verplicht worden hun toestel in een dergelijke brandwerende hoes te plaatsen tijdens de vlucht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in