Overslaan en naar de inhoud gaan

CIO moet IT minder op besparingen richten

Dat valt op te maken uit het gisteren door KPMG en Harvey Nash vrijgegeven internationale CIO Survey 2016. Volgens het rapport wordt huidige CIO in toenemende mate geconfronteerd met uitdagingen die nauwelijks nog raakvlakken hebben met de traditionele IT. Zo wordt hij geacht samen met de Raad van Bestuur de strategie op het gebied van innovatie en digitale transformatie vorm te geven.
Op zoek naar geld
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Voor het onderzoek werden ruim 3000 CIO’s bevraagd. Daarbij gaf bijna twee derde van de ondervraagden aan dat zij zich vandaag de dag vooral richten op IT-projecten die geld opleveren in plaats van projecten die kosten moeten besparen. Dat betekent dat de aandacht voor operational efficiency en een stabiele IT-prestatie, van oudsher belangrijke prioriteiten voor de CIO, naar de achtergrond verdwijnen.

Chief Digital Officer

Ook blijkt dat inmiddels bijna 40 procent van de bedrijven de verantwoordelijkheid voor de digitale strategie op het niveau van de Raad van Bestuur belegt. Volgens partner William Koot van KPMG Management Consulting gaan bedrijven er steeds meer toe over om naast de Chief Information Officer (CIO) ook een Chief Digital Officer (CDO) aan te stellen. Die neemt dan de digitale strategie van de onderneming voor zijn rekening. Koot: “Inmiddels kent één op de vijf bedrijven een dergelijke functie. De aanwezigheid hangt vooral af van de omvang van de organisatie. Bedrijven met IT-budgetten van meer dan 100 miljoen blijken vaker te beschikken over een CDO dan ondernemingen die het met minder geld moeten doen. Overigens is zo’n 16 procent van de onderzochte bedrijven de digitale strategie nog altijd het exclusieve domein van de IT-afdeling. Bijna 10 procent heeft de deze strategie bij de marketingafdeling belegd.”

Kennistekorten

De invoeging van de CDO en de toenemende bemoeienis van de CEO betekent geenszins dat de CIO aan invloed inboet, denkt directeur Jan-Leen ’t Jong van Harvey Nash. Maar: “hij wordt binnen de organisatie wel geconfronteerd met het grootste tekort aan IT-kennis en –vaardigheden sinds de grote recessie, nu bijna 10 jaar geleden." Volgens de ondervraagde CIO's zouden organisaties vooral rond data analytics en digitale beveiliging met kennistekorten kampen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in