Loopbaan

Carriere
Karin van Baardwijk

CIO Power: voortrekkers in een mannenwereld

Vier vrouwelijke CIO's vertellen over hoe zij zich staande houden in de masculiene IT-wereld en waarom een keiharde IT-achtergrond een pré is, maar geen must.

17 oktober 2016

Vier vrouwelijke CIO's vertellen over hoe zij zich staande houden in de masculiene IT-wereld en waarom een keiharde IT-achtergrond een pré is, maar geen must.

Aan het tekort aan vrouwen in de IT is op korte termijn niet heel veel te doen. Maar er zijn bedrijven die zich realiseren dat je de nadelige gevolgen ervan een heel eind kunt compenseren door een vrouw aan te stellen als CIO. Dat stelt de vrouwen in kwestie wel voor uitdagingen. Vier vrouwelijke CIO's vertellen over hoe zij zich staande houden in de masculiene IT-wereld en waarom een keiharde IT-achtergrond een pré is, maar geen must.

‘Juist een jurkje, hakken en gelakte nagels’

Karin van Baardwijk

Karin typeert zichzelf als op en top vrouw. “Ik kies er bewust voor om me niet te profileren als ‘one of the guys’. Je kunt mij uittekenen in een leuk jurkje, hakken en gelakte nagels.” Dat zorgt er overigens niet voor dat ze minder serieus wordt genomen door de mannen op de IT-afdeling. Dat komt wellicht ook door haar aanpak: “Ik zeg eerlijk dat ik van sommige IT-onderwerpen helemaal geen verstand heb. Ik ga ook geen inhoudelijke discussies aan om me te bewijzen en ik beschik over een gezonde dosis humor en zelfspot.”
Tegelijkertijd heeft zij in haar rol als CIO direct de juiste mensen om haar heen verzameld die haar bij kunnen staan met hun IT-kennis op verschillende terreinen. “Ze hebben mij gevraagd om hier orde op zaken te stellen. Daarvoor waren eerder goede managementskills nodig, dan harde IT-kennis. Het allerbelangrijkste is dat je IT en de business met elkaar kunt verbinden.”
Met het opstellen van de nieuwe IT-strategie is de organisatie volgens haar nu klaar voor de volgende fase, waarin IT gezien wordt als een business enabler gericht op flexibiliteit en innovatie. “Hiervoor is het noodzakelijk om een nieuwe mindset te creëren: connectivity is key. Ik wil meer jonge mensen binnenhalen die over de grenzen van IT heen durven te kijken. We zijn behoorlijk IT-savvy voor een financiële dienstverlening dus ik heb er alle vertrouwen in dat talent ons ook vindt. Ze kunnen niet allemaal meteen bij Appe of Google terecht."

CV
Karin van Baardwijk (39) is CIO bij Robeco in Rotterdam. Op de IT-afdeling werken zo’n honderd IT’ers in loondienst en nog eens 25 externen. Hiervoor gaf zij leiding aan de afdeling Operational Risk Management bij Robeco. Ze studeerde bedrijfseconomie en rechten in Utrecht en werkte daarna onder meer bij Atos en KPMG voordat zij in 2006 bij Robeco startte.

 

‘Het is soms ook wel handig om vrouw te zijn’

Caelia Groot

Caecilia’s leidmotief is innovatie. “Dat was al zo tijdens mijn studie Museologie, die nieuw was en die ik mede heb kunnen vormgeven, en dat is mijn hele loopbaan zo gebleven. Op dit moment is IT de plek om innovatie te realiseren, dus ik zit hier goed”, lacht ze. Toen het GVB haar vroeg voor de functie van CIO moest ze er toch een nachtje over slapen. “Ik dacht: blijft het wel interessant genoeg vinden? Ik heb het uiteindelijk gedaan, op voorwaarde dat ik innovatie ook op mijn bord zou krijgen.”
Er was werk aan de winkel. GVB had in die tijd zijn strategische koers opnieuw geformuleerd en de huidige IT-organisatie kon die doelen niet realiseren. De ploeg die er zat was kundig, maar op een te smal gebied (beheer). Er was meer spierkracht nodig op het gebied van het sturen met IT.
Ze schreef een reorganisatieplan en maakte plannen om enerzijds te vernieuwen en anderzijds ervoor te zorgen dat de ‘oude IT-zooi’ op enig moment uitgezet kan worden. De afdeling ICT Operations werd aangevuld met twee nieuwe afdelingen: Informatiemanagement en ICT Vernieuwing.
Caecilia vindt het handig dat zij hiervoor museoloog is geweest. “CIO zijn is tevens een tolk-vertaalfunctie en dat heb ik tijdens mijn opleiding en de jaren erna als geen ander geleerd.” Zij werd niet meteen serieus genomen als CIO. “Niet alleen omdat ik een vrouw ben, maar ook omdat ik uit de OV-chipkaarthoek kwam en de zittende ploeg dacht dat ik vooral aandacht zou hebben voor dat systeem. Maar ik gedij prima in een mannenwereld en ze kregen al snel door dat ik affiniteit heb met IT en dat ik er 100 procent voor ga.” Zij maakt er soms ook gebruik van dat zij vrouw is: “Ik val meer op en daardoor kan ik mijn doelen soms makkelijker bereiken.”

CV
Caecilia Groot (56) is van oorsprong museoloog. Na zeven jaar actief te zijn geweest in de kunstsponsoring stapte zij over naar de sector openbaar vervoer. Zij werkte bij de NS, Thalys en Trans Link Systems. In 2009 kwam zij bij het GVB, de OV-partij in Amsterdam als manager OV-chipkaart, waarna zij in 2013 hoofd ICT en Innovatie werd. Zij is tevens bestuurslid van CIO Platform Nederland.

 

‘De vraag hoe ik dat thuis doe, kan ik niet meer horen!’

Saskia van den Bos

In de rol van CIO ben je ‘always on’ en zit eerder naar huis gaan er niet in. Bovendien zit het niet in de aard van het beestje: gemiddeld werkt Saskia zo’n vijftig uur per week. Maar net voordat haar dochters naar de middelbare school gingen nam Saskia een sabbatical van enkele maanden. “Een bewuste keuze om quality time met mijn meiden te hebben in een belangrijke fase van hun leven. Heerlijk!” Als ze straks eindexamen hebben gedaan wil ze dat nog eens doen. “Het staat al met potlood in mijn agenda.”
Saskia heeft er een broertje dood aan als haar gevraagd wordt hoe ze het thuis heeft geregeld. “Dat vragen ze toch ook niet aan mijn man?” Haar man werkt ook fulltime, maar ze weet dat hij het wel rooit, thuis, als zij een keer tot zeven, acht uur in een vergadering zit. “Als je zo’n functie hebt als ik dan is het heel belangrijk om het samen te doen.”
Saskia is eindverantwoordelijke voor alle IT, facilitaire zaken en medische technologie in het Maasstad Ziekenhuis. Die integrale aanpak is de reden dat ze ja heeft gezegd tegen deze functie. Haar hart ligt bij de zorg. “Je gezondheid en die van je naasten is het allerbelangrijkste. Het is mooi om de stuwende kracht te zijn om met behulp van technologie innovatieve oplossingen te bedenken om de zorg beter en efficiënter te maken.”
Soms maakt ze gebruik van het feit dat ze vrouw is in een mannenwereld. “Ik kijk ’s morgens altijd in mijn agenda en pas mijn kleding daarop aan.” Ze wil voor haar collega’s vooral een goede gesprekspartner zijn. Technologie is mijn passie en ik zorg dat ik me in de materie verdiep voordat ik het gesprek aan ga.”

CV
Saskia van den Bos (43) is CIO/manager Informatie, Medische Technologie en Services in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Na haar studie Bedrijfskunde deed zij enkele jaren ervaring op als consultant, waarna ze verschillende IT-functies vervulde bij ziekenhuizen. Hiervoor was zij manager ICT bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. Ze is getrouwd en heeft een tweeling van 13.

 

‘Vooroordelen over vrouwen in IT, dat is zo 1.0’

Mirjam Verhoeven

Mirjam roept meisjes en vrouwen op om te kiezen voor IT. “Het is zo’n ongelofelijk mooi en breed vak! IT zit steeds meer in het kloppend hart van de primaire dienstverlening en je gebruikt het om deze dienstverlening continu te verbeteren en te innoveren voor de klant.”
Ze is gespitst op goede begeleiding van vrouwelijk IT-talent. “Zelf heb ik een aantal keer een schop onder mijn kont gehad van een leidinggevende. Ik had het nodig, want soms durfde ik de stap simpelweg niet te zetten. Ik ben hen daar nog steeds dankbaar voor. Ik wil dat ook voor anderen doen. Dat zie ik als verantwoord werkgeverschap.”
Met name het sterke maatschappelijk karakter van SNS spreekt haar aan. “Ik ben altijd op zoek naar zingeving. IT is fantastisch, maar als de context ontbreekt, dan haak ik af. Ik wil bezig zijn met praktische oplossingen die de wereld ietsje beter maken.”
Haar dochters zijn net het huis uit. “Toen ze nog kleiner waren moest ik werk en de zorg voor mijn kinderen combineren. Ook al word je daar heel efficiënt van, het was niet altijd gemakkelijk.” Mirjam is van mening dat bedrijven vrouwen in deze positie meer zouden moeten faciliteren, zodat er geen onnodige breuk in hun carrièrelijn ontstaat.
Binnen de bank kreeg ze nooit te maken met vooroordelen, maar ze erkent wel dat die er nog vaak zijn over vrouwen in de IT. “Dat is zó 1.0. Ik vind het een gemiste kans, omdat je met diversiteit in een team tot betere oplossingen komt. Daarnaast kun je in deze tijd waarbij goede IT-professionals schaars zijn, talent niet uitsluiten.
Wat de volgende stap in haar carrière zal zijn, weet Mirjam nog niet precies. “Ik ben niet zo van het uitgestippelde pad. Wat ik belangrijk vind is dat mijn werk maatschappelijke relevantie heeft en ik me kan vastbijten in complexe vraagstukken. En dat kan juist met IT!”

CV
Mirjam Verhoeven (48) is CIO van SNS Bank. Ze studeerde Bestuurlijke Informatiekunde en Technische Bedrijfskunde. Na enkele jaren consultant te zijn geweest bij Capgemini en KPMG, trad ze in 2002 in dienst bij SNS Bank. Daar heeft ze meerdere functies gehad op het gebied van marketing en IT. Ze heeft twee dochters van 18 die net het huis uit zijn.

 

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door De Beeldredaktie / Erik van 't Woud & Marco Okhuizen

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen