Development

Software-ontwikkeling
Cloud tablet

Cloud ondergraaft populariteit open source

Databasecijfers duiden op wat velen al vreesden: open source wordt voor bedrijven minder relevant.

© Pixabay CC0 Public Domain
9 december 2016

Databasecijfers duiden op wat velen al vreesden: open source wordt voor bedrijven minder relevant.

Het is wel ironisch. Cloudaanbieders vertrouwen in toenemende mate op opensourcesoftware. Maar voor bedrijven die gebruikmaken van de cloud, lijkt open source juist minder relevant.

Groeicijfers van de databases van Amazon en Microsoft laten dat zien: de vraag naar ontwikkelaars met expertise op dat vlak groeit de laatste tijd explosief. Veel sneller dan bijvoorbeeld de vraag naar databases als MongoDB en Cassandra, die naam maakten in het voetspoor van de opkomst van Big Data. Die zelf dan weer meer groei vertonen dan de vraag naar open-sourcedatabases als Postgress en MySQL. De aandelen zijn op dit moment nog relatief klein. Maar ze zijn wel een indicator van veranderingen die analisten al langere tijd verwachtten. Ontwikkelaars lijken zich bij hun keuzes in de cloud minder gelegen te laten liggen aan de licentievorm dan in het verleden.

Je moet natuurlijk altijd oppassen dat je de feiten niet gaat aanpassen aan jouw werkelijkheid, en wat dat betreft is de geconstateerde verschuiving niet meer dan een indicatie. Maar ze past wel bij verwachtingen die al langere tijd bij analisten leven. Die hebben alles te maken met de inschatting, dat cloud een aantrekkelijker alternatief is op een aantal punten die open source zo populair maakten.

Gemak bij aanschaf en gebruik

Een belangrijke aantrekkingskracht van open source was het gemak. Geen gedoe met licenties, dus geen gedoe met de afdeling inkoop met de bijbehorende vertraging in de beschikbaarheid. Dat bieden cloudservices ook. Vanuit beheersoogpunt zijn die clouddiensten bovendien veel eenvoudiger. Wie bijvoorbeeld bij AWS gebruik maakt van Lambda kan In combinatie met AWS' opslagdienst S3 en de DynamoDB-database applicaties bouwen zonder zich druk te maken over de onderliggende infrastructuur. En dat scheelt een heleboel tijd bij het inrichten en beheren van de configuratie die je als ontwikkelaar aan je code kunt besteden.

Minder keuzestress

Met cloudconstructies neem je wel afscheid van een ander sterk punt van open source: de keuzevrijheid. Dankzij de productiviteit die open source met de bijbehorende bibliotheken ontketend heeft, zijn er voor tal van oplossingen alternatieven te vinden. Maar keuzemogelijkheid is niet alleen een voordeel, het levert ook keuzestress op. Minder keuze is op zich wellicht niet aantrekkelijk, maar het is wel goed voor de productiviteit.

Afrekenmodel maakt prijsvoordeel minder belangrijk

Ook de afrekenmodellen in de cloud dragen bij aan het ondergraven van de populariteit van open source in het bedrijfsleven. Steeds meer applicaties in de cloud betaal je naar rato van gebruik. Het voordeel dat opensourcesoftware gratis is, wordt daarmee minder belangrijk; de aanschafkosten zijn ook bij open source niet de enige kosten waar je tegenaan loopt, immers. En met name het beheer van de gebruikte opensourcebibliotheken - met verstopt tussen de productierijpe componenten niet meer up-to-date of zelfs niet meer onderhouden componenten - is inmiddels een hoofdpijndossier waar de definitieve oplossing nog steeds niet voor gevonden is.

Geen gedoe met licentievoorwaarden

Hetzelfde kan gezegd worden van de licentievoorwaarden. Echt vrij is het gebruik van opensourcesoftware niet altijd. Er kunnen onderdelen in zitten die wel degelijk een licentie vereisen. En van opensourcelicenties zijn dan ook nog een aantal varianten in omloop die onderling afwijken en dus verschillende eisen opleggen aan de gebruikers. Dat maakt het voordeel van vrij gebruik wat betrekkelijker dan op het eerste gezicht lijkt.

Daarmee is niet gezegd dat open source passé is. In de cloud-infrastuctuur is open source inmiddels niet meer weg te denken, en zal het zijn rol alleen maar zien groeien. Maar de toekomst van open source bij het bouwen van bedrijfstoepassingen is door de opkomst van de cloud opeens wel een stuk minder rooskleurig geworden.

Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen