Innovatie & Strategie

Cloud
Bugaboo Cam 3 Kite

Cloudstrategie Bugaboo start met Salesforce

IT en bedrijfsprocessen gaan op de schop.

Bugaboo Cam 3 Kite © Bugaboo
24 januari 2017

IT en bedrijfsprocessen gaan op de schop.

Bij een hip bedrijf als Bugaboo -bekend van de stoere kinderwagens en sinds kort een trendy koffersysteem - verwacht je ook state-of-the-art IT. De cloud komt er langzaam binnendrijven, maar dat vergt wel nog heel wat inspanning.

Het Amsterdams hoofdkantoor van Bugaboo oogt fris en kleurig met veel jonge en enthousiaste werknemers. De inrichting van het huidige IT-landschap steekt daar nogal bij af. "Eigenlijk zit IT nog altijd hetzelfde in elkaar als in het begin", zegt global ict director Barry van der Groep. Bugaboo heeft zichzelf een enorme klus bedacht door niet alleen het applicatielandschap grondig te vernieuwen, maar ook de organisatiestructuur en de bedrijfsprocessen te moderniseren in het programma Bugaboo Connect. 

Dat is hard nodig, wil het bedrijf zich op dezelfde manier blijven ontwikkelen, vindt Van der Groep. Sinds het bedrijf in 1999 is gestart met twee oprichters heeft het een spectaculaire groei doorgemaakt. De afgelopen jaren bedroeg de groei zelfs wel 20 tot 25 procent per jaar. Inmiddels zijn er meer dan 1400 werknemers in dienst, verdeeld over vestigingen in 14 landen, die de producten leveren in meer 50 landen.  

Verkoopkanalen gaan de komende jaren volledig veranderen, verwacht Van der Groep. "Webshops en fysieke winkels raken op de achtergrond en worden experience center of informatieportaal. De verkoop verloopt straks vooral via sociale media en apps." Hij leidt dat af uit zijn regelmatige bezoeken aan China, waar de fabriek van Bugaboo staat. "In China doet de jeugd alles met WeChat, een Chinese variant van WhatsApp, maar dan met veel meer mogelijkheden zoals social engagement, social gaming en online shoppen. Je ziet China met dit soort ontwikkelingen echt voorop loopt op het westen."

Verkoop verloopt straks vooral via sociale media

Voor Van der Groep draait de hele omwenteling dan ook om 'mobile first'. Met het applicatielandschap dat tot voor kort in gebruik was, kon dat niet. Daarom is twee jaar geleden gestart met de vervanging van ERP, CRM, B2B, APS (advanced planning system), PDM (product document management en Human Resource (HR)-applicaties. Alles draaide tot nog toe 'on premise'. En dan ook letterlijk, benadrukt Van der Groep. Het is de bedoeling op termijnmeer naar de cloud te verhuizen. "We zitten nu midden in dat proces. De overschakeling op Salesforce is een eerste stap daarin en is een echte business enabler. Een voordeel van Salesforce is dat het ons die zogeheten 360 graden view op de klanten kan geven. Zicht op wat er gebeurt, op social en op mobile. Dat kon het huidige platform niet ondersteunen. Maar we willen verder, zodat we ook meer kunnen voorspellen. Daarvoor moet gestructureerde en ongestructureerde data bij elkaar komen." Eind november was de kickoff.

IoT en de kinderwagen

Vervolgens zijn 'Discovery workshops gepland om de volgende stappen te kunnen zetten. "We willen bijvoorbeeld GPS data er bij kunnen betrekken, zodat je - na opt-in - speciale aanbiedingen krijgt wanneer je langs een winkel loopt. We doen ook proefjes met Internet of Things. Je zou kunnen denken aan warmtesensoren onder de kap van de kinderwagen of toepassingen op basis van geoposities. "

Eén van de problemen die in de weg staan bij snel volledig inzetten op de cloud, is China als locatie van de fabriek. De reguliere verbindingen naar China zijn erg latencygevoelig. Daarom denkt Van der Groep nu aan een bredere MPLS-verbinding met China zodat meer data over de lijn in ieder geval niet voor extra problemen zorgt.

Landen als China lopen echt voorop met dit soort ontwikkelingen

Verder spelen de bekende aarzelingen een rol in de discussies. Van der Groep: "Is het veilig genoeg? Bugaboo heeft nogal wat intellectueel eigendom waarvan je niet wilt dat het zo maar op straat komt te liggen. Vervolgens kom je er achter dat de techniek maar een klein deel van het probleem is. Awareness bij de gebruikers is veel belangrijker. Als iemand op zijn smartphone gevoelige data naar boven haalt en een ander neemt even snel een foto van het scherm, ben je ook klaar." De Bugaboo-organisatie wilde ook zekerheid over wat er gebeurt wanneer de verbinding met de cloud verloren gaat en hoe het geregeld is met compliance en safe harbor-problematiek. Na verloop van tijd kom je er echter achter dat je niet de eerste en ook zeker niet de enige bent die deze vragen heeft."

Voor een verdere uitbouw van de cloudstrategie wil Van der Groep eerst een goede doelarchitectuur bepalen. Zijn team is daarom bezig het toekomstig applicatielandschap verder in kaart te brengen met bijbehorende governanceprincipes. Sommige toepassingen zijn gewoon nog niet geschikt. Bijvoorbeeld de ERP-leverancier van Bugaboo is IFS. Die kun je hosten in de cloud, maar heeft zelf nog geen cloudgebaseerde versie. "Daarom werkt ons team nu hard aan de voorbereidingen zodat zodra bepaalde toepassingen beschikbaar, wij er klaar voor zijn."

API-management of ESB

Onderdeel van het opstellen van een goede architectuur is de keuze van een integratieplatform. "We hebben nu Apigee (een API-managementplatform), een onderdeel van ons eBusiness-platform. We wilden het aantal interfaces zo veel mogelijk reduceren. Voor het integreren van andere apps missen we echter de connectiviteit die je wel bij een Enterprise Service Bus (ESB) of iPaaS (integration platform as a service)-platform hebt. "Er zit een andere logica in zo'n ESB. Wellicht dat we op termijn wel overstappen op een ESB, maar ze kunnen elkaar ook goed aanvullen binnen de juiste doelarchitectuur. "

Van der Groep ziet voordelen in het gebruik van microservices als add-on op de applicaties. Hij heeft goede ervaringen met die aanpak bij Salesforce. Veel Salesforce-partners hebben specifieke toepassingen gebouwd bovenop het Salesforce-platform. "Met dergelijke apps is het mogelijk heel snel in te spelen op behoeften vanuit bedrijfsonderdelen, zoals bijvoorbeeld marketing." 

Taken IT'ers veranderen

Het volgen van de cloudstrategie betekent dat de IT-afdeling van Bugaboo flink op de schop gaat. Van der Groep, global ict-director bij Bugaboo denkt dan vooral aan verschuivingen in functies. Migraties en updates worden veel minder belangrijk. Het belang van contractmanagement en capaciteitsmanagement neemt toe. "Het gaat er steeds meer om te luisteren naar wat de business wil. Hoe kunnen we kansen creëren en benutten? We zien eerder groei van de IT-afdeling plaatsvinden dan inkrimping, maar dan groei in de zin van meer taken uitvoeren. We verwachten dat de efficiency omhoog kan zodat we het werk kunnen doen met hetzelfde aantal mensen."  

Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen