Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyber Security Raad pleit voor meer IT-beveiligers

De Cyber Security Raad windt er geen doekjes om in zijn Advies inzake cybersecurity in het onderwijs en het bedrijfsleven aan de staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De raad werd in 2011 door de minister van Veiligheid en Justitie ingesteld om het kabinet gevraagd en ongevraagd te adviseren over strategisch relevante ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en de weerslag die dat volgens de raad zou moeten hebben op het beleid.

In dat kader adviseert de raad bijvoorbeeld over belangrijke thema’s die thuishoren in de Nationale Cyber Security Strategie.

In de raad hebben onder andere KPN-topman Eelco Blok (voor werkgeversorganisatie VNO-NCW), HP’s Bart Hogendoorn (namens Nederland ICT), nationaal coördinator beveiliging en terrorismebestrijding Dick Schoof, Tineke Netelenbos voor ECP en hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit zitting, naast nog dertien raadsleden uit bedrijfsleven, de publieke sector en de wetenschappelijke wereld.

Ongevraagd advies

De aanleiding voor het – ongevraagde – Advies inzake cybersecurity was tweeledig. Ten eerste de berichten over incidenten bij overheden en bedrijven op het vlak van cybersecurity. En ten tweede de uitkomsten van een peiling door een werkgroep van de raad onder leiding van Tineke Netelenbos en onderzoek van het WODC, waaruit blijkt dat berichten over een dreigend tekort aan cybersecurityspecialisten niet uit de lucht gegrepen zijn: Nederland krijgt – als geen maatregelen worden genomen – op afzienbare termijn te maken met kwalitatieve en kwantitatieve tekorten aan specialisten IT-beveiliging. Wanneer we die ontwikkeling niet weten te keren, komen onze maatschappij en onze welvaart in het geding, constateert de raad. De Nederlandse ambitie om een digitale kenniseconomie te zijn, verhoogt de kwetsbaarheid voor bedrijfsspionage, diefstal van privacygevoelige gegevens, identiteitsfraude, productieverstoringen of ook imagoschade. Dat dwingt tot investeringen in cybersecurity, en ook tot het zorgen voor voldoende aanbod van gekwalificeerde professionals. Dat laatste staat centraal in dit advies.

Betere afstemming ondrewijs - bedrijfsleven

Om op afzienbare termijn een groter en vooral ook beter aanbod in cybersecurityspecialisten te creëren, moet er volgens de raad meer transparantie komen in opleidings- en aansluitende loopbaanmogelijkheden. ‘Er is veel aanbod van opleidingen, maar studenten weten vaak niet welke studie hen specifiek voorbereid op de functies die aangeboden worden. En soms is die opleiding er (nog) niet’, constateert de raad. ­Bedrijven en beroepsopleidingen zouden nauwer moeten samenwerken bij het vaststellen van de behoeftes op dit terrein en het ontwikkelen van daarop afgestemde leergangen.

Digitaal vaardigheidsbewijs voor jongeren

Het tweede advies richt zich meer op de langere termijn. In basis- en voortgezet onderwijs moet volgens de raad meer aandacht komen voor cybersecurity-vraagstukken, en de sociale, juridische en morele aspecten daarvan. Het kweken van begrip voor deze onderwerpen zou, samen met het leren verantwoord omgaan met ICT, digitale media en (persoonlijke) digitale informatie, moeten resulteren in een digitaal vaardigheidsbewijs voor jongeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in