Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberwerkplaats voor dropouts van start

Verveelde jonge gamers en schoolverlaters gaan in Rotterdam de politie, de gemeente en het havenbedrijf helpen zich beter te wapenen tegen hackers.
Jongen op laptop

Twaalf jongeren krijgen vanaf maandag de kans om met hun hackerskunsten aan de slag te gaan in de eerste Nederlandse Cyberwerkplaats. Ze worden in de kelder van een voormalig bankgebouw op de hoek van de Schiedamse Vest met de Witte de Withstraat klaargestoomd tot beveiligingsexperts op internet, meldt De Telegraaf.

Uit verveling vaak etteren op internet

“We hebben voor Rotterdam gekozen, omdat hier veel jongeren zitten waarvan de ouders niet het geld hebben om een computer aan te schaffen”, zegt initiatiefnemer en oud-PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug in de krant. De meeste jongeren zijn volgens haar zonder diploma van school getrapt, omdat ze zaten te etteren op internet. “Ze legden bijvoorbeeld uit verveling het netwerk van hun school plat. Hun leraren wisten geen raad met ze”, vertelt Oosenbrug.

Samen met twee andere internetexperts ontstond bij het voormalige PvdA-Kamerlid drie maanden geleden het idee de Cyberwerkplaats op te zetten. “Terwijl in Den Haag de roep luider werd voor meer personeel voor Cybersecurity, kwamen steeds vaker hackende jongeren bij mij langs met de vraag of ik een plek voor ze wist.”

Te veel gekeken naar profiel

Volgens Oosenbrug kijken cybersecuritybedrijven nu te veel naar het profiel van een kandidaat en te weinig naar wat iemand daadwerkelijk kan. “Wij springen hierop in”, zegt ze in de Telegraaf.

Via de werkplaats leren de jongeren van een specialist op het gebied van ICT-recht wanneer ze juridisch strafbaar zijn op het internet. “Ze mogen bij wijze van spreken een drone ombouwen tot koffiezetapparaat of een robot anders programmeren. Als ze maar door elkaar uitgedaagd worden”, aldus Oosenbrug. De jongeren krijgen ook de opdracht om de oude kluis in het bankgebouw uit 1928 te kraken.

Straks voor alle leeftijden

De jonge hackers worden ondersteund door acht mentoren en kunnen dag en nacht in het bankgebouw terecht.  Het uiteindelijke doel is dat ze via een stage bij een bedrijf doorstromen naar een baan. De werkplaats moet voor alle leeftijden worden. “Ik krijg zelfs aanvragen van 50-jarigen die bij hun werkgever niet meer uitgedaagd worden en dit hier hopen terug te vinden. Ook zij zijn welkom.”

Binnenkort moet er een tweede Cyberwerkplaats in Amsterdam komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in