Development

Infrastructuur
Raspberry Pi

Dag Windows, dag Mac OS. Hallo Raspberry Pi OS

De Raspberry Pi PIXEL-omgeving is klaar voor zegetocht op pc.

Raspberry Pi © Raspberry Pi
27 december 2016

De Raspberry Pi PIXEL-omgeving is klaar voor zegetocht op pc.

De Raspberry Pi Foundation heeft een versie van de PIXEL-omgeving geschikt gemaakt voor gebruik op x86-computers.

Het is onze 'best guess' waar de massa van gebruikers naar uitkijkt wat betreft een desktopomgeving, zegt Eben Upton, de oprichter van de Raspberry Pi Foundation. Hij verklaart de opmerkelijke stap door te verwijzen naar de uitgangspunten van de foundation bij de oprichting: Iedereen moet in staat zijn een betaalbare programmeerbare computer voor algemeen gebruik aan te schaffen.

Inmiddels is er heel betaalbare krachtige hardware ontwikkeld onder de Raspberry Pi. Maar ook op softwaregebied zijn grote stappen gemaakt. In september werd PIXEL geïntroduceerd, een besturingssysteem voor de Raspberry Pi-hardware, op basis van de Linux-distributie Debian en de Chromium browser. Het is een heel 'schone' en moderne interface waar toch heel veel productiviteitsapps in zitten en ook programmeerhulpmiddelen. De meegeleverde software is niet alleen open source maar bijvoorbeeld ook de Adobe Flash browser plug-in.

"Als we zelf nou zo enthousiast zijn over PIXEL, waarom zouden we mensen dan vragen de hardware voor 35 euro te kopen als er al zo veel pc- en Mac-hardware is?", vraagt Upton zich af in de blog. Dat is precies de reden waarom er nu een versie voor de X86-hardware is gemaakt.

Weinig hardware-eisen

De software is gratis te downloaden in de vorm van een image. Dat 1,3 GB grote bestand moet op een DVD worden gebrand of op een USB-stick 'geflasht'. Daarna is zijn deze media te gebruiken om direct de x86-hardware mee te starten als de boot-volgorde juist is ingesteld. Upton belooft dat het besturingssysteem zelfs werkt op heel oude machines zoals een IBM Thinkpad X40, als ze maar beschikken over minimaal 512 Mb aan werkgeheugen.

De Raspberry Foundation heeft hoge ambities. "Wij willen niet de beste desktop-omgeving voor de Raspberry Pi maken. Wij willen de beste desktop-omgeving maken. Punt!", stelt Upton. Zo ver is het nog niet. Een kleine waarschuwing is dan ook op zijn plaats. De huidige versie van het OS draagt het label 'Experimenteel', een prototype dus, geen finale versie.  Er kunnen zich dus 'kleine' problemen voordoen door de verschillende configuraties van de pc- en Mac-hardware. Het team is echter al weer hard aan het werk met de verdere verbetering. 

Zie ook Development op AG Connect Intelligence
5
Reacties
Thijs Doorenbosch 27 december 2016 15:37

@Dennis: je hebt natuurlijk gelijk. Dank voor het wijzen op de verschrijving.

Dennis 27 december 2016 13:18

512MB neem ik aan...

Ruurd Pels 27 december 2016 13:04

Goed en niet goed. Als traditionele desktop is het niet goed genoeg. We gaan hier echt niet de zegetocht van Linux op de desktop mee beleven. Bovendien moet je je afvragen of het blijven gebruiken van oude hardware wel zo milieuvriendelijk is gezien het energieverbruik. En je zal ook de nodige extra machines op de plank hebben moeten liggen om dit in een professionele setting te gaan gebruiken.

Anoniem 27 december 2016 12:52

Voor een virtuele desktop omgeving zou het zeer geschikt zijn. Bijvoorbeeld citrix receiver installeren en je hebt een goedkope desktop. Traditionele thin clients kosten toch al gauw 300,00 euro.

Anoniem 27 december 2016 12:32

Nu nog proberen de hoeveelheid software van Microsoft en Mac te evenaren. Het gaat niet om het OS of alleen om de apps, maar met name om het eco systeem .Waarom denk je dat iedereen toch op Word blijft hangen: heel saai menselijk gedrag......omdat ze het kennen. Ten tweede wat in de zakelijke wereld heel belangrijk is: uitwisselbaarheid. Dat huilen met de kraan open met al die open source pakketten. Pakketje is misschien wel aardig, maar ik leef niet alleen op deze planeet. Dan stuur ik zo bestand naar iemand anders en zegt wat moet ik ermee? En kom dan niet aan met pdf en dergelijke. Overigens leg je oor eens te luister bij onze vrienden in Munchen. Een grote westerse stad waar de gemeente jaren geleden overging naar open source: ze zijn weer terug :-)

Reactie toevoegen