Management

Klantinteractie
sleutel

Data dreigen strijdpunt te worden in organisaties

Dimension Data: "De echte disruptors zijn niet de bedrijven die de technologie bezitten, maar de bedrijven die de klant bezitten".

sleutel © CC0 Public Domain PublicDomainPictures
29 november 2016

Dimension Data: "De echte disruptors zijn niet de bedrijven die de technologie bezitten, maar de bedrijven die de klant bezitten".

Beheer en ownership van data en metadata zullen het onderwerp van menige discussie en conflict worden. Data en metadata zijn het ‘goud’ dat organisaties inzicht geeft in klantgedrag. Dat voorspelt infrastructuurprovider Dimension Data.

Andere IT-trends die Dimension Data voor 2017 voorspelt:

Intelligentie stimuleert voorspellende cybersecurity

Cybercrime doet goede zaken. De afgelopen jaren hebben cybercriminelen hun onrechtmatig verkregen verdiensten geïnvesteerd in de ontwikkeling van meer geraffineerde mogelijkheden, gebruikmakend van geavanceerde technologieën. Ondanks continue innovaties in de cybersecurity-industrie blijven de oplossingen reactief van aard. Cybersecurity zal meer voorspellend worden in plaats van proactief.

Machines onderdeel van de werkplek van morgen

Er ontstaat een nieuwe generatie op het werk, en het zijn niet de millennials of Generatie Z – het zijn machines. Het duurt niet lang meer totdat hologrammen, augmented reality en virtual reality van B2C overstappen naar B2B. Over twee of drie jaar zorgen deze technologieën voor een fundamentele transformatie van de werkplek.

Het Internet of Things komt zijn big-databelofte na

Steeds meer big-dataprojecten ondergaan meerdere updates per jaar – grotendeels vanwege het Internet of Things (IoT). IoT maakt het mogelijk om meerdere specifieke patronen te onderzoeken, die bepaalde bedrijfsresultaten opleveren – en dat gebeurt steeds vaker realtime. Dit zorgt voor meer investeringen en snellere resultaten voor wat betreft big-dataprojecten.

Containertechnologie is de nieuwe disruptor in het datacenter en de belangrijkste enabler voor hybrid IT

In 2017 wordt meer gebruik gemaakt van containers, maar de overgang naar een volledig gecontaineriseerde wereld laat nog een aantal jaar op zich wachten. Daarnaast zien we steeds meer gebruik van network function virtualisation (NFV) bij de overstap naar de cloud van bestaande netwerken, en nieuwe netwerken die worden ontworpen met de hybrid cloud in het achterhoofd.

 

Het bedrijf inventariseerde voor z'n klanten de belangrijkste IT-kwesties om volgend jaar in de gaten te houden en kwam daarbij onder meer uit op de problematiek van eigenaarschap en toegang tot data en vooral ook metadata. Op basis van metadata kunnen organisaties gedragspatronen identificeren, businessinzichten vergaren en zakelijke beslissingen nemen. In de digitale ondernemingen draait alles om inzicht in de klant, zegt CTO Ettienne Reinecke: "Denk aan de bedrijven die we bewonderen omdat ze zo goed gebruik weten te maken van hun digitaliteit: Airbnb, Amazon, Facebook en Google. Wat hen van de rest onderscheidt, is hun obsessie met klantgegevens. Hun hele ondernemingsmodel draait om het volgen van klanten (..) De disruptors zijn niet de bedrijven die de technologie bezitten, maar de bedrijven die de klant bezitten."

Flink wat getouwtrek

Om die reden gaan bedrijven metadata steeds beter beschermen en wordt het aantal mensen dat toegang tot data heeft, beperkt. “Organisaties willen niet alleen vanwege compliance-redenen ownership en beheer over hun data; ze willen de data gebruiken voor analyses. We verwachten dat dit voor discussies zal zorgen tussen bedrijven en hun cloudproviders. Bijvoorbeeld over waar de ownership-grenzen liggen, met name voor wat betreft metadata. We voorspellen dat deze kwestie voor flink wat getouwtrek zal zorgen” voorspelt Reinecke.

Digitaliseringsstrategie bestaat niet

De komende twaalf maanden blijft de focus op digitalisering de belangrijkste trend in de IT-industrie, denkt Dimension Data. Volgens Reinecke draait digitalisering om het bouwen van klantgebaseerde bedrijfsmodellen binnen de IT, waaronder het netwerk, datacenter, applicaties en andere on-premise en/of cloudgebaseerde infrastructuuronderdelen: “Een digitaliseringsstrategie bestaat niet – enkel een strategie in een digitale wereld. Terwijl het digitale tijdperk bij sommige organisaties voor onzekerheid zorgt, biedt het ook nieuwe mogelijkheden en onbegrensd potentieel.”

Lees meer over
Zie ook Management op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen