Overslaan en naar de inhoud gaan

DDoS-spook bedreigt internet

De aanval trof onder andere de sites van Twitter, Spotify, Facebook en de New York Times. De DNS-server, die namen van websites moet omzetten naar IP-adressen, kreeg dermate veel verkeer te verwerken, dat hij zijn primaire taak niet echt goed meer kon vervullen. Hoe het met de gezondheid van internet gesteld is, kan worden bekeken op de website van Level3.
© CC0 - Cleanpng.com/AG Connect
CC0 - Cleanpng.com/AG Connect

De problemen zijn inmiddels voorbij en ze hebben iets meer dan twee uur geduurd. Niet nieuw, aldus Dennis de Leest, Security Engineer & Security Trendwatcher bij F5 Networks. Sterker nog, het komt steeds vaker voor, maar het is wel opvallend dat deze aanval gericht was op een specifieke DNS-provider.

De Leest zegt: "We zien steeds meer aanvallen gericht op Domain Name Systems (DNS). Regelmatig zijn het aanvallen die ook flink de aandacht trekken. Eerder gebeurde dit met het Mirai IOT botnet en Spamhaus. Allebei haalden ze records qua omvang. Wat deze nieuwe aanval bijzonder maakt is dat het gericht is op Dyn, een DNS-provider."

Door Dyn aan te vallen is de impact veel groter, omdat er meerdere bedrijven van de diensten gebruik maken. De volledige schade moet nog worden opgemaakt, maar het gaat hier wel om een nieuwe ontwikkeling die bestreden dient te worden. De beveiligers en makers van anti-hackingsoftware zullen zich moeten inspannen om nieuwe technieken uit te denken.

Buienradar is onbereikbaar, wat volgens weerman Dennis Wilt het gevolg is van een lopende DDoS-aanval. Het heeft er alle schijn van dat een peroon of een groep pogingen doet om internet plat te leggen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in