Loopbaan

Carriere
studeren

De beste IT-masters van Nederland

Drie IT-opleidingen in top20 van beste masters; vooral Open Universiteit gooit hoge ogen.

© CC0 - Pixabay,  27707
6 maart 2017

Drie IT-opleidingen in top20 van beste masters; vooral Open Universiteit gooit hoge ogen.

Nederland kent een groot aantal goede IT-masteropleidingen, zo blijkt uit de Keuzegids Masters 2017 die vorige week verscheen. Afgelopen vrijdag lieten we zien waar NIET moet zijn. Maar waar moet je wel naar toe: De beste IT-masters van ons land.

Masteropleidingen op het gebied van Informatica zijn niet voor twijfelende bèta’s, stelt de Keuzegids. Je moet behoorlijk goed technisch onderlegd zijn en IT moet echt je passie zijn. Het merendeel van de IT-masterstudenten is man. De meeste vrouwen vind je bij de zachtere bètawetenschappen, bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en informatiekunde.

In de top20 van de allerbeste masteropleidingen van ons land staan maar liefst 3 IT-masters: de master Software Engineering aan de Open Universiteit (OU) eindigde het hoogst (nummer 4), maar ook de master System and Network Engineering aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) eindigde in de top10 (nummer 7). Tot slot vinden we de master Parallel & Distributed Computer Systems aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam in de ranglijst (nummer 20).          

IT-masteropleidingen: 3 varianten

Er worden in Nederland drie verschillende soorten masteropleidingen op het gebied van IT aangeboden: Computer Science, Kunstmatige Intelligentie en Informatiekunde. Bij Computer Science kun je kiezen uit 10 instellingen die de algemene variant aanbieden. Daarnaast worden er 10 specifieke masters aangeboden, onder meer op het gebied van softwareontwikkeling, data science en meer bedrijfskundige varianten. Bij Kunstmatige Intelligentie zijn er 6 verschillende masters op het gebied van Artificial Intelligence en 3 masters die zich richten op Mens & Techniek. Tot slot zijn er 10 universitaire masters op het gebied van Informatiekunde en 4 masters op dat vlak op hbo-niveau.

Computer Science

Als je een master Computer Science wilt gaan doen, kun je eigenlijk niet verkeerd kiezen, meldt de Keuzegids. “Bij zowel de algemene als de specifieke masters zijn de studenten behoorlijk tevreden. Voor wie op afstand wil studeren, is de OU in allebei de categorieën een echte aanrader. Maar ook de UvA en VU laten zich van hun beste kant zien”, zegt hoofdredacteur Frank Steenkamp. Alle masters zijn goed georganiseerd: de roosters zijn tijdig bekend, klachten worden serieus genomen en er wordt goed afgewisseld in lesvormen.

Bij de algemene masters op het gebied van Computer Science is er een variant met vooral een technische insteek. Deze master wordt op de drie Technische Universiteiten aangeboden. De opleiding aan de TU Eindhoven komt hiervan het beste uit de bus. Je kunt in Eindhoven kiezen tussen de specialisaties data science en softwareontwikkeling. Delft en Twente bieden gezamenlijk de specialisatie cyber security aan. Andere richtingen die je in Enschede kunt kiezen zijn onder meer softwareontwikkeling, draadloze systemen en sensoren. In Leiden kun je je storten op bioinformatica. De Open Universiteit combineert informatie- en communicatietechnologie met bedrijfskunde. Een soortgelijke richting is er in Utrecht met het programma advanced planning and decision making. In Groningen ligt de focus hoofdzakelijk op het ontwikkelen van intelligente systemen en het omgaan met grote hoeveelheden data. De UvA en VU bieden sinds kort een joint degree aan, waaronder de ‘green ITtrack’, waar je leert hoe informatica een bijdrage kan leveren aan een duurzame economie.

De best beoordeelde algemene masters op het gebied van Computer Science zijn die aan de Open Universiteit , de master Computer Science and Engineering aan de TU Eindhoven en tot slot de master Computer Science die in Nijmegen wordt aangeboden.

Er zijn ook enkele specifieke masters op het gebied van informatica, zoals media technology maar ook ICT in business in Leiden, parallel and distributed computer systems aan de VU, internet science and technology in Enschede of de eenjarige master systems and network engineering aan de UvA. Nieuw is de master data science and entrepeneurship, een joint degree van Eindhoven en Tilburg. Leeuwarden en Breda bieden beide een eenjarige hbo-master die zich richt op toepassingen van games. Ten slotte kun je in Amsterdam twee post-initiële masters volgen. Bij het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) kun je terecht voor health informatics. En de VU biedt IT audit, compliance & advisory. De UvA en de VU bieden daarnaast gezamenlijk de master computational sciences aan. De master software engineering van de UvA duurt in voltijd maar één jaar en is onder bepaalde voorwaarden ook open voor hbo-bachelors. Een vergelijkbare master vind je aan de OU.

Van de reguliere specifieke masters Computer Science doen system and network engineering van de UvA en parallel and distributed computer systems van de VU het uitzonderlijk goed. “De lessen zijn uitdagend en de docenten deskundig. Daarnaast zijn de faciliteiten zoals de digitale leeromgeving en de bibliotheek tiptop in orde”, aldus de samenstellers van de Keuzegids. De Open Universiteit verdient een aparte vermelding. In beide categorieën scoort de OU top. Studenten zijn enthousiast over het niveau van de lesstof en docenten krijgen complimenten over de uitgebreide feedback.

Kunstmatige Intelligentie

Bij de master Kunstmatige Intelligentie leggen universiteiten verschillende accenten. Zo heeft Nijmegen RU een specialisatie waarbij je leert om kunstmatige systemen te ontwerpen gebaseerd op de biologie van planten en dieren. Net als bij de VU biedt Nijmegen robotica aan als aparte specialisatie. De Maastrichtse master focust onder meer op intelligente systemen voor diagnosestelling bij mensen met gezondheidsproblemen, maar ook op technieken voor het aansturen van virtuele persoonlijkheden in videogames.

Je hoeft niet per se de bachelor kunstmatige intelligentie te hebben gevolgd om te kunnen instromen. Zo kun je van uit taalkunde, psychologie, informatica en filosofie ook aan een KI-master beginnen. Een bepaalde basiskennis aan wiskunde, statistiek en logica moet wel aanwezig zijn.

Bij de mens-techniek studies ligt de focus vooral op de techniek, het ontwerp en de gebruiker van slimme oplossingen en minder op de theoretische achtergrond. In Eindhoven hou je je bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van slimme en duurzame apparaten voor consumenten. In Twente leer je vooral over de interactie tussen machine en gebruiker. De Groningse opleiding human-machine communication biedt onder andere een specialisatie op het vlak van neuro-wetenschappen. Voor de mens-techniek stusies kan je instromen vanuit verschillende technische studies. Ook hier geldt dat de juiste basiskennis paraat moet zijn: wiskunde, statistiek en kennis over het brein, waarneming en sociale interactie. Er zijn pre-masters voor hbo’ers en studenten die onvoldoende relevante basiskennis hebben.

Best beoordeeld onder de AI-masters is Groningen. “Maar het gat met Nijmegen en Maastricht is niet groot, dus laat je vooral ook leiden door inhoudelijke verschillen”, schrijven de samenstellers van de Keuzegids. De best beoordeelde mens-techniekmasters vind je in Eindhoven en Enschede.

Informatiekunde 

Bij de master Informatiekunde zijn er dus universitaire en hbo-varianten. Voor de universitaire master wordt je direct toegelaten met een  bachelor  in  informatiekunde, maar vaak kan je ook met andere bachelordiploma’s terecht, zeker met bedrijfs- of bestuurskunde en informatica. Voor hbo-studenten zijn er vaak pre-masters.

Sommige opleidingen onderscheiden zich met specifieke thema’s. Zo profileren beide Amsterdamse universiteiten  zich  met  datamining.  Veel  aandacht  voor  veiligheid van data en privacy is er in Nijmegen en bij de commerciële master van TIAS. De UvA biedt een programma dat specifiek over informatiebeheer  in  de  medische  wereld  gaat.  Hier is wel enige medische of biomedische voorkennis vereist. Ten slotte kan je bij de TU’s en in Groningen en Utrecht de master Informatiekunde combineren met een lerarenmaster, om aan de slag te kunnen als leraar informatica.

De eerder genoemde TIAS-master  is  bedoeld voor  executives  die  al  met  ICT  moeten  werken. Het is een deeltijdmaster met minder lesuren en een veel hoger collegegeld dan de reguliere masters. Ook de vier hbo-masters richten zich op professionals. Ook hier is het collegegeld hoog; tot 20.000 euro bij de HU. De studie is meer bedrijfskundig van aard, al heeft Utrecht tevens een technische richting. Bij deze commerciële masters moet je een relevante werkplek of minstens werkervaring op dit terrein hebben.

De meeste masterstudenten zijn redelijk tot zeer tevreden over de onderwijskwaliteit van informatiekunde. De Keuzegids noemt de eenjarige master Information Science in Nijmegen een echte aanrader. Als je al werkt en studeren op afstand je aanspreekt dan wordt de master van de Open Universiteit aangeraden. Van de hbo-masters weet je zeker dat je bij de Hogeschool Utrecht (HU) goed zit.

De Keuzegids Masters 2017

De Keuzegids Masters 2017 biedt ranglijsten die onder meer op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2016 zijn gebaseerd. Naast studentoordelen zijn in de keuzegids ook expertoordelen meegenomen uit de visitatierapporten, opgesteld voor de accreditatie van opleidingen. De Keuzegids Masters wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is een onafhankelijke uitgave waarin alle geaccrediteerde masteropleidingen van universiteiten per vakgebied met elkaar worden vergeleken. Meer informatie staat op de website www.keuzegids.nl.

Doe mee aan ons salarisonderzoek!

Ben jij al actief in de IT? Laat ons dan weten hoe jij ervoor staat qua arbeidsvoorwaarden en hoe jij je kansen op de arbeidsmarkt ziet. Doe mee en maak kans op mooie prijzen, zoals een masterclass naar keuze van AG Connect/Nyenrode, een opeldingsbudget van 2000 euro van Global Knowledge of een Philips Hue lampenset.

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence

Reactie toevoegen