Loopbaan

Carriere
Adriaan van Rossum

De carrière van Adriaan van Rossum

'Investeer in ervaringen', zegt ontwikkelaar Adriaan van Rossum, die sinds kort vanuit een zonnige plek werkt.

19 december 2016

'Investeer in ervaringen', zegt ontwikkelaar Adriaan van Rossum, die sinds kort vanuit een zonnige plek werkt.

Adriaan van Rossum (27) werd altijd een beetje depri van de winters hier. En hij wilde ook wel eens ontdekken of het werkbaar is om remote, over de grens te werken. Begin dit jaar hakte hij de knoop door en verhuisde hij naar Las Palmas op Gran Canaria. Daar blijft het niet bij. "Dit smaakt naar meer."

Vorig jaar, na enkele maanden werken als softwareontwikkelaar bij GoldRepublic in Amsterdam, begon het te knagen. “Ik werkte daar van 9 tot 6, vijf dagen per week. Best een leuke, goedbetaalde baan, maar ik miste iets.” Adriaan zag zichzelf dit niet nog jaren doen en besloot in actie te komen. Hij vond al snel een leuke baan bij Member Get Member Company (MGMco), waar hij eerder anderhalf jaar gewerkt had. Dit bedrijf zit op een toplocatie, aan het Frederiksplein in Amsterdam, maar Adriaan had zin om naar Las Palmas te verhuizen. “Ik wist dat ze op zoek waren naar getalenteerde developers en dat ze me graag wilden hebben, dus waagde ik het erop te opperen om vanuit Gran Canaria te werken.”

Sander, de directeur van het bedrijf, ging akkoord. Adriaan kreeg een halfjaarcontract voor 24 uur per week (op eigen verzoek) om te kijken of het zou werken. Zijn werkplek en laptop werden betaald en hij kreeg een goed salaris. “Parttime werken is vrij uitzonderlijk, de meeste werkgevers willen dat je minstens vier dagen en eigenlijk het liefst vijf dagen per week komt werken.”

De uren mag hij naar eigen inzicht indelen, zolang het voor beide partijen werkbaar blijft. Dat betekent dat ie soms dagen maakt van 12 uur, maar soms ook een paar dagen achtereen kan werken aan andere projecten. Zo heeft hij zijn bedrijf Watiseropderadio.nl, dat hij in 2009 oprichtte en waarvoor hij nog een dag in de week werkt. “Het levert me wat geld op en ik kan hier experimenteren met nieuwe tools voor een groot publiek.”

Daarnaast werkt hij voor PacketSwap, wat een veiligere variant op Marktplaats moet worden, waar hij verantwoordelijk is voor de infrastructuur, de bouw van het platform en business development. “Juist die afwisseling houdt het leuk en geeft me energie.”

Zijn beste beslissing

Verhuizen naar Las Palmas noemt hij misschien wel de beste beslissing die hij ooit heeft genomen. “Ik heb ontzettend interessante mensen ontmoet die heel innovatieve dingen aan het doen zijn.” De afgelopen zes maanden smaakten dus naar meer, maar niet in Las Palmas. Hij keerde in oktober, na een maand met vrienden in Afrika te hebben gezeten, terug naar Amsterdam om een huis te kopen in onze hoofdstad. “Zodra dat gelukt is, ga ik het verhuren en wil ik andere plekken op de wereld gaan verkennen en dit combineren met het digitale werken.” Thailand en Indonesië staan hoog op zijn lijstje, maar ook minder populaire bestemmingen trekken hem. “Als er maar een goede internetverbinding is.”

Langer dan 3 tot 6 maanden hoeft hij niet op één plek te zitten. “Meestal heb ik het dan wel zo’n beetje gezien en wil ik weer verder, bovendien zijn visa maar voor een beperkte tijd geldig.” Overigens werkt hij officieel in Nederland, waar hij ook gewoon belasting betaalt.

studeren op vliegveld

Voor de communicatie gebruikt hij bij MGMco voornamelijk Slack en GitHub. Meetings verlopen via Skype. “We gebruiken zelden e-mail – alleen met externe partijen. Hoewel GitHub bedoeld is voor programmeurs gebruiken wij het ook om de businesskant van het bedrijf inzicht te geven in alle aspecten van het daadwerkelijk bouwen van websites, tools en apps.”

Volgens Adriaan is er wel wederzijds vertrouwen nodig om remote werken goed te laten werken. “Ik verwacht dat ik op de hoogte word gehouden van belangrijke zaken en mijn baas verwacht dat ik mijn werk optimaal uitvoer. Natuurlijk gaat er weleens iets mis, maar zolang je deze problemen open communiceert, is er een zeer vruchtbare samenwerking mogelijk.” Zijn baas is volgens Adriaan zeer open minded wat zijn bedrijfsvoering betreft en hij geeft hem veel kansen om zijn eigen productiviteit te optimaliseren. “Dat heb ik ook zeker gedaan: ik werkte een keer 24 uur in twee dagen en ik heb zelfs een keer 24 uur achter elkaar gewerkt om te kijken wat voor effect het had op mijn productiviteit. Ik vind het leuk om daarmee te experimenteren.”

Het werkaspect is niet het enige wat belangrijk is als je naar het buitenland vertrekt als een location independent employee, benadrukt hij. Het hebben van een sociaal leven is misschien nog wel belangrijker. Hij was dan ook blij dat zijn werkgever een werkplek wilde betalen. “Hierdoor was het mogelijk om snel nieuwe mensen te ontmoeten die ongeveer hetzelfde doen: programmeurs, marketeers, bloggers, vloggers, online course creators... eigenlijk alles wat je op afstand kunt doen. Zo deel je ideeën en werk je met elkaar, waardoor je frisse inzichten krijgt die je niet krijgt binnen de muren van je eigen bedrijf.”

videovergadering

Verken de wereld

Zijn advies aan jonge IT-professionals luidt: Investeer niet in producten, maar in ervaringen. “De onderhandelingspositie van getalenteerde, jonge softwareontwikkelaars is momenteel ijzersterk. Maar er is meer dan vette salarissen en leaseauto’s; verken de wereld, verruim je blik. Deze mooie ervaringen neemt niemand mij meer af.”

Adriaan wil anderen laten zien dat het ook anders kan. Inmiddels is er een tweede werknemer van MGMco vanuit Australië aan de slag. En Adriaan heeft net een contract voor onbepaalde tijd gekregen. Over een jaar of twee wil hij genoeg inkomsten hebben uit eigen projecten om zelfvoorzienend te zijn. Over 5 jaar hoopt hij mensen in dienst te hebben bij zijn sofwareontwikkelingsbedrijf, dat producten en diensten levert die de wereld iets mooier maken. “Ik zie het als mijn taak om deze planeet iets terug te geven. Ik heb wat losse ideetjes, maar nog geen concreet plan.” En over 10 jaar? “Dan ben ik miljonair”, lacht hij.

CV

Adriaan in de bergen van Gran Canaria
Adriaan in de bergen van Gran Canaria

Adriaan van Rossum (27) verhuisde dit voorjaar naar Gran Canaria. Van daaruit werkte hij als softwareontwikkelaar voor Member Get Member Company.
Hij is tevens oprichter van PacketSwap – wat een veiligere variant op Marktplaats moet worden – en Watiseropderadio.nl, waarvoor hij nog altijd een dag in de week werkt. Hij wil meer van de wereld zien.

Lees meer over
Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen