Overslaan en naar de inhoud gaan

Delftse vondst mogelijk doorbraak kwantumcomputers

Het bestaan van het zogenoemde Majorana-deeltje werd al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw vermoed op basis van de kwantumtheorie, maar het deeltje werd nooit waargenomen. Met behulp van piepkleine nanodraadjes, supergeleidend materiaal en magnetisme hebben de Delftse onderzoekers het nu toch kunnen 'zien'. Iets wat voor wetenschappers in de kwantummechanica een grote doorbraak betekent.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De onderzoekers meten de elektrische stroom door een opstelling heen. “We namen een piekje in die stroom waar, waaraan we het deeltje kunnen herkennen. Daardoor is nu bewezen dat het bestaat'', legde ontdekker Leo Kouwenhoven uit. Hij veroorzaakte onlangs al opschudding op een congres waar hij de vondst uit de doeken deed, meldde AutomatiseringGids begin maart.

Eigenschappen Majorana-deeltje zijn uniek

Het Majorana-deeltje is bijzonder, omdat het eigenschappen heeft die geen enkel ander deeltje heeft. Zo is het bijvoorbeeld zijn eigen anti-deeltje. “Samen met wetenschappers uit Leiden gaan we nu die gekke eigenschappen uitpluizen en kijken of de deeltjes nu echt anders reageren'', aldus Kouwenhoven.

Deeltje is fundamentele bouwsteen voor kwantumcomputers

Wetenschappers zien het deeltje als een fundamentele bouwsteen voor een zogenoemde kwantumcomputer, die minstens een factor 100 krachtiger zou kunnen zijn dan bestaande computers. “Het zal echter pas over decennia mogelijk zijn om zo'n computer met deze deeltjes te maken. Je kan in feite zeggen dat we een baby-ontdekking hebben gedaan, die we nu steeds beter gaan maken'', zei Kouwenhoven.

Microsoft heeft 1 miljoen euro bijgedragen aan het onderzoek naar het Majorona-deeltje aan de TU Delft, meldde AutomatiseringGids medio vorig jaar al.

Een samenvatting van het artikel van de Delftse wetenschappers staat op de website van Science. Een uitgebreid artikel over kwantumcomputers naar aanleiding van de ontdekking van Leo Kouwenhoven c.s. staat in AutomatiseringGids nummer 5 van dit jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in