Overslaan en naar de inhoud gaan

Draagbare gadgets stuwen omzet halfgeleiderindustrie

De markt voor halfgeleiders groeit de komende vijf jaar met gemiddeld 5,2 procent naar 432 miljard dollar in 2019. Dat voorspelt PwC in de studie 'The Internet of Things: the next growth engine for the semiconductor industry'. De omzet die de halfgeleiderindustrie door wearables genereert loopt volgens PwC op van 15 miljoen in 2013 naar meer dan 7 miljard dollar in 2019.
Smart watch
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

“De halfgeleiderindustrie zal een groei tegemoet treden die het sinds de internet-boom eind jaren negentig niet meer heeft gekend”, zegt Ilja Linnemeijer, Technology Leader bij PwC. Als voorbeeld noemt hij nieuwe toepassingen in de medische zorg waardoor de behoefte aan sensoren momenteel sterk toeneemt.

Ook Nederlandse chipmachinefabrikanten profiteren

China neemt in 2019 ruim 60 procent van de vraag naar halfgeleiders voor haar rekening. Dit hangt samen met de continue vraag naar en lage prijzen en verbeterende kwaliteit van elektronica vanuit China. Ook Europese producenten van halfgeleiders en Nederlandse chipmachinefabrikanten profiteren hiervan. Al zal de groei in Europa volgens het PwC-rapport bescheidener zijn, namelijk tot 2019 met gemiddelde 3,9 procent per jaar. Linnemeijer: “Europese halfgeleiderbedrijven produceren voor de wereldwijde markt en hebben fabrieken in verschillende landen. Zij profiteren momenteel met name van een sterke dollar. Ook de Nederlandse fabrikanten van machines waarmee chips worden gemaakt voor elektronicafabrikanten kunnen profiteren, omdat die machines nu relatief goedkoop zijn voor Amerikaanse en Chinese klanten.”

Het Internet of Things (IoT), oftewel een netwerk van slimme sensoren, camera's en software in apparaten die met elkaar in contact staan, speelt een belangrijke rol bij de groei van de halfgeleidermarkt. PwC heeft berekend dat de opbrengst uit de verkoop van sensoren en actuatoren de komende jaren met gemiddeld 10,4 procent stijgt naar 14 miljard dollar in 2019. Wearables, zoals slimme horloges en gadgets die bijvoorbeeld in kaart brengen hoeveel uren we slapen en hoeveel calorieën we verbranden tijdens het sporten, profiteren in grote mate van IoT.

Auto-industrie andere belangrijke driver

De auto-industrie is een andere belangrijke driver voor de wereldwijde markt van halfgeleiders. De vraag naar hybride en elektrische auto's groeit nog steeds en vergeleken met conventionele auto's zitten er in hybride en elektrische auto's anderhalf tot drie keer zoveel halfgeleiders. PwC verwacht dat de verkoop van halfgeleiders ten behoeve van hybride en elektronische auto's tot 2019 met gemiddeld 20,5 procent toeneemt.

De verkoop van halfgeleiders voor desktops, PC's en laptops loopt de komende jaren terug. Daarentegen stijgt de verkoop van halfgeleiders ten behoeve van tablets tot 2019 gemiddeld met 7,6 procent, aldus PwC. Opvallend is dat de verkoop ten behoeve van ultramobiles - een kleinere vorm van een tablet-pc - vorig jaar met maar liefst 85 procent steeg.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in