Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse politici aangevallen door hackers

Minimaal 10 Duitse parlementsleden zouden eerder dit jaar doelwitten zijn geweest van hackers. Er is na onderzoek geen malware aangetroffen.
hacker
© CC0
CC0

De aanval wordt zowel bevestigd door binnenlandse weiligheidsdiensten als het Duitse Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging , het zogenaamde Bundesamtes für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), dat onderdeel is van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Eerder dit jaar werd er verdacht verkeer op het netwerk van de Bondsdag waargenomen. Verder onderzoek wees uit dat hackers de website van Jerusalem Post hadden voorzien van kwaadaardige code. Die code wees naar een ‘schadelijke derde site’, maar er zou geen malware geïnstalleerd zijn. Volgens BSI-directeur Arne Schönbohm komen aanvallen via gehackte websites en besmette advertenties geregeld voor.

Derde grote hackaanval in drie jaar

BSI heeft de Duitse overheidsnetwerken voorzien van beveiligingsmaatregelen die uitgaand verkeer naar besmette websites en kwaadaardige servers blokkeren. In de eerste helft van vorig jaar zouden 3600 pogingen zijn geblokkeerd. Het is niet voor het eerst dat de Bondsdag doelwit was voor een hackaanval. In zowel 2015 als 2016 werd het Duitse parlement door hackers getroffen. 

De omvang van de meest recente hack is onbekend, maar de nasleep ervan doet vermoeden dat het een ernstige aanval was. Zo moeten getroffen parlementsleden onder andere hun harde schijven opsturen ter evaluatie.

Vrees voor aanval tijdens verkiezingen

Duitsland vreest voor cyberaanvallen tijdens de Duitse verkiezingen. Eind vorig jaar sprak het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BND zijn zorgen hierover uit. Hij is bang dat Russische hackers proberen invloed uit te oefenen.

In de Nederlandse Tweede Kamer werd onlangs ransomware aangetroffen op computers, waardoor harde schijven versleuteld waren geraakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in