Development

Wetenschap
Elon Musk

Elon Musk zoekt naar AI-mens symbiose

Musk wil een betere interface tussen het menselijk brein en kunstmatige intelligentie creëren.

Elon Musk © CC BY 2.0 - Flickr,  Steve Jurvetson
22 september 2016

Musk wil een betere interface tussen het menselijk brein en kunstmatige intelligentie creëren.

Elon Musk heeft bewezen onwaarschijnlijke ideeën tot realiteit te kunnen brengen, met Tesla, SpaceX en een aantal andere projecten. Hij wil nu ook de bandbreedte van de beperkte interface tussen het menselijk brein en kunstmatige intelligentie sterk verbeteren.

Musk zet zijn ideeën uiteen in een interessant interview met Ycombinator.com, een investeerder in eerste fase startups. Musk is de initiatiefnemer van OpenAI, een nu zes maanden oude organisatie gericht op de open en veilige ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Misbruik van kunstmatige intelligentie is een van de zaken waar Musk zich grote zorgen om maakt, samen met een aantal andere prominente wetenschappers en topmannen uit de IT-sector.

Maar kunstmatige intelligentie kan de maatschappij ook veel goeds brengen. Zijn doel met OpenAI is een vorm van gebruik van AI te bewerkstelligen die kan voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van AI-toepassingen die ter goeder trouw zijn ontwikkeld.

Bandbreedte is een probleem

Hij stelt in het interview dat de cortex (hersenschors) en het lymbische systeem (het emotionele en instinctief centrum) heel snel en goed werken. Het probleem is dat de koppeling tussen de cortex en het lymbische systeem enerzijds en kunstmatige intelligentie anderzijds een beperkende factor is. "Het heeft een bandbreedte-probleem". Wanneer dat bandbreedteprobleem is opgelost, word je een AI-menselijke symbioot. Iedereen kan er dan ook over beschikken. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over het feit dat een kwaadwillende dictator want we zijn collectief de kunstmatige intelligentie. Dat is de beste uitkomst die ik kan bedenken.

Kritiek laat Musk niet koud

Musk vertelt in het interview verder dat hij zeker niet vrij is van angst wanneer buitenstaanders vallen over nieuwe ideeën die hij heeft en ze als 'crazy' omschrijven. "Ik heb er (angst) behoorlijk last van Maar er zijn momenten dat iets belangrijk is, je er in gelooft, en dat je het doet ondanks je angst."

Bekijk het volledige interview (19 min 32 sec) op YouTube.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen