Development

Wetenschap
lampen

'Erken dat de computer ook een uitvinder is'

Computers moeten net als mensen patentrechten kunnen krijgen op hun uitvindingen

© CC0 - Pixabay,  jniittymaa0
19 oktober 2016

Computers moeten net als mensen patentrechten kunnen krijgen op hun uitvindingen

Het toekennen van patenten aan computers leidt tot meer aandacht voor het ontwikkelen van creatieve computers, beargumenteert Ryan Abbott, hoogleraar Law and Health Sciences aan de Britse University of Surrey.

Computers spelen al bij veel uitvindingen een rol, en die rol neemt in de toekomst alleen maar toe. Dan komt het punt waar mensen de rechten opeisen voor een uitvinding die ze eigenlijk helemaal niet hebben gedaan. Daarover kan dan discussie ontstaan met een remmend effect heeft op innovatie, stelt Abbott.

Geen science fiction

Hoewel voor velen het idee dat computers zelfstandig uitvindingen doen nog ver achter de horizon ligt, wijst Abbott er op dat bijvoorbeeld de tandenborstel met haren die kruislings op elkaar staan, is uitgevonden door een systeem met kunstmatige intelligentie genaamd  'The Creativity Machine'.

"Binnenkort doen computers routinematig uitvindingen en het is slechts een kwestie van tijd voordat computers het merendeel van de uitvindingen doen. Om dit proces te optimaliseren - en de positieve gevolgen die dat voor onze economie heeft - is het essentieel dat we onze wetgeving rond innovatie oprekken zodat ook computers daar onder kunnen vallen.

Ook bij patenttoekenning ligt taak voor computer

Abbott ziet ook een toekomst voor computers in het beoordelen van de inventiviteit van een patentaanvraag. Beter dan mensen is een computer in staat het hele aandachtsveld dat bij de patentaanvraag van belang is, te overzien.

Zie ook Development op AG Connect Intelligence
2
Reacties
Kees 09 november 2016 16:19

Laten we a.u.b. nooit zover gaan om patenten aan computers toe te kennen of mensenrechten e.d. Patenten zijn tegenwoordig contraproductief en niet goed voor de kleine man.

Frits 19 oktober 2016 12:41

Grappig die gloeilampen boven aan dit artikel. Past niet echt bij dit artikel en een product wat ooit vergeten is te patenteren in Nederland zodat de gebroeders Philips er mee aan de haal konden gaan.

Reactie toevoegen