Overslaan en naar de inhoud gaan

ERP verdwijnt uit huis

Het aantal organisaties dat zijn Enterprise Resource Planning-systeem in huis draait, op eigen servers, neemt rap af. Dat blijkt uit analyse door Computer Profile van circa 6700 interviews met Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsvestigingen, met ten minste 50 medewerkers, over het gebruik van ERP- en CRM-software.
samenwerken
© Shutterstock
Shutterstock

Vergeleken bij 2013 heeft ruim een kwart inmiddels de sores van het onderhoud en beheer van de hardware buiten de deur gezet. Nog geen 60 procent van de organisaties draait zijn ERP-software nu nog op servers in eigen huis of bij een nevenvestiging. In 2013 was dat nog ruim 80 procent.

Hosting is de favoriete route voor het uit huis zetten van ERP. De cloud is voor het merendeel van de bedrijven een stap te ver, al stijgt het aandeel implementaties in de cloud wel. Maar waar het om de vitale bedrijfsgegevens gaat, behoudt men kennelijk liever de zekerheden die een contract met een aanbieder van hosted computers biedt.

ERP-markt volwassen
Ruim 70 procent van de locaties heeft een ERP-softwaresysteem. Binnen de maakindustrie en de groothandel wordt de hoogste dichtheid gevonden wat betreft het gebruik van ERP-systemen, namelijk 90 procent. Binnen het onderwijs maken de minste locaties gebruik van ERP, namelijk 42 procent. Dit valt uiteraard in de lijn der verwachting. De factor ‘bedrijfsgrootte’ heeft weinig invloed op het gebruik van ERP-systemen; over de gehele lijn is dit gemiddeld ongeveer 70 procent. Bij bedrijven met meer dan 1000 medewerkers is de penetratie met 76% hoger dan gemiddeld.

SAP in ERP grootste
SAP is ook met zijn ERP-oplossingen de grootste partij bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Bijna 40 procent van de ERP-installaties is van SAP. Op de tweede plaats staat Microsoft, goed voor ruim 11 procent van de ERP-oplossingen. Exact staat op de derde plaats.

SAP ook grootste in CRM

SAP is nog steeds de grootste partij als het gaat om CRM-oplossingen bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. In dit segment is meer dan een kwart van de CRM-installaties afkomstig van SAP. Op de tweede plaats staat Microsoft, goed voor 18 procent van de CRM-oplossingen. Salesforce sluit de top 3 met 12 procent. Opvallend is nog steeds de grote diversiteit aan CRM-oplossingen die in Nederland gebruikt worden. In totaal worden ruim 200 verschillende toepassingen genoemd.

Ontwikkeling CRM

Het aantal locaties dat een CRM-softwaresysteem gebruikt is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Momenteel heeft 36 procent van de locaties een CRM-systeem, terwijl dit vier jaar geleden 30 procent was. Uit het onderzoek blijkt tevens dat naarmate een locatie meer medewerkers heeft zij eerder gebruikmaken van een CRM-systeem. Van alle in kaart gebrachte CRM-oplossingen draait bijna 19 procent in de cloud. Oplossingen die onder de noemer private Cloud vallen, worden daarbij niet meegerekend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in