Overslaan en naar de inhoud gaan

EU zint op sancties na cyberaanval

Kwaadwillende aanvallen op computernetwerken in de Europese Unie moeten hard worden aangepakt. De EU-landen willen economische sancties treffen als dat nodig is.
Ddos virus cyberaanval
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Staten mogen niet doelbewust toestaan dat hun grondgebied wordt gebruikt voor illegale ICT-operaties, staat in een verklaring die de 28 buitenlandministers maandag in Luxemburg goedkeurden.

Hoe hard de strafmaatregelen zijn, hangt af van de "reikwijdte, omvang, duur, intensiteit, complexiteit, verfijning en impact van de cyberactiviteit." Het kan dan gaan om reisverboden en het bevriezen van banktegoeden. Het moet hackers en landen die onrechtmatige cyberoperaties toestaan in ieder geval afschrikken.

De noodzaak voor afschrikking is toegenomen na berichten over buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen in Europa en de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

Minister Bert Koenders reageerde positief: "In het geval van militaire dreigingen of aanvallen zijn wij al uitgerust om gezamenlijk op te treden. Het is logisch dat we dat ook doen tegen nieuwe dreigingen, zoals cyberoperaties. We moeten daar strafmaatregelen tegen kunnen treffen.''

Voor de NAVO kunnen cyberaanvallen van buitenaf sinds vorig jaar al aanleiding zijn om de clausule voor collectieve verdediging te activeren. De EU en de NAVO zijn nauwer aan het samenwerken, waarbij dubbelingen tussen beide organisaties moet worden voorkomen.

De EU-ministers toonden zich maandag in een verklaring tevreden over de vooruitgang van de 42 samenwerkingsacties. Het gaat onder meer om het afstemmen van de reactie op "hybride dreigingen''. Dat kan gaan om propaganda, maar ook om cyberaanvallen die zijn gericht op bijvoorbeeld banken of energiecentrales. De NAVO en de EU hebben afgesproken voor het eerst samen te gaan oefenen tegen dergelijke dreigingen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in