Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa heeft minder, maar wel goedkope mobiele data

De ontwikkeling van Long Term Evolution (LTE), de 4G-opvolger van de huidige 3G-mobiele datanetwerken, startte in Zweden waar Telia-Telenor in 2009 de eerste netwerken actief had. Sindsdien is het aantal LTE-netwerken het snelst gegroeid bij aanbieders van mobiele netwerken in de Verenigde Staten die nog een flinke inhaalslag te maken hadden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Inmiddels zijn er 88 aanbieders van een LTE-netwerk wereldwijd en 27 miljoen gebruikers. De helft daarvan bevindt zich in de Verenigde Staten, met Zuid Korea met 7,5 miljoen LTE-abonnees op de tweede plaats. In alle Europese lidstaten zijn samen maar 1,5 miljoen LTE-gebruikers waarbij de meeste zich in Duitsland bevinden.

Prijzen variëren sterk in de wereld maar ook binnen Europa

De prijzen voor dataverkeer over LTE verschillend aanzienlijk per regio. Europa is veruit het goedkoopst met een gemiddeld tarief van 2,50 dollar per gigabyte. De 7,50 dollar per gigabyte die de netwerkaanbieders in de Verenigde Staten gemiddeld berekenen steekt daar schril tegen af. Ook binnen Europa zijn de verschillen groot. Zo betalen de Zweden gemiddeld maar 63 dollarcent voor een gigabyte over LTE.

Calum Dewar, de auteur van het Wireless Intelligence-rapport van de GSMA, noemt de concurrentie als een belangrijke oorzaak van de lage prijzen in Europa. Zelfs in kleine landen als Finland en Portugal zijn minimaal drie aanbieders. 38 van de 88 LTE-aanbieders bevinden zich in Europa. Tot afgelopen juli waren Verizon en AT&T de enige twee aanbieders van LTE in de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in