Overslaan en naar de inhoud gaan

Fransen furieus over overdracht van macht over internet

De Franse overheid heeft tegen dagblad Le Monde verklaard dat de voorgenomen overdracht van de hoogste bevoegdheden over internet van de Amerikaanse overheid naar de non-profitorganisatie ICANN leidt tot een privatisering van ICANN en niet tot een internationalisering.
Franse straaljagers
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Tijdens de recente ICANN-top in Marrakech over de toekomst van het beheer van internet werd voor de laatste keer gediscussieerd over wie de opdrachtgever mag zijn voor het contract met de Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Tot nog toe lag die verantwoordelijkheid bij de Amerikaanse overheid. Maar de Amerikanen hadden als eis neergelegd dat de macht niet opnieuw naar een overheidsgestuurde of intergouvernementele organisatie mag gaan. De vrees is dat minder democratisch ingestelde regimes, zoals Rusland en China, op die manier de macht over internet naar zich toe zouden kunnen trekken.

'Verhouding ligt scheef'

Het gevolg is echter dat nu, in de ogen van de Fransen - en een aantal andere overheden - de grote internetbedrijven Google, Apple, Facebook en Amazon (GAFA) veel te veel macht krijgen. Bovendien vinden de Fransen dat de Amerikaanse overheid alsnog een stevige vinger in de pap houden door de macht over het contract met IANA te leggen bij ICANN. Dat is immers een organisatie gevestigd de Verenigde Staten en handelend onder de Amerikaanse jurisdictie. De Fransen hadden liever gezien dat het opdrachtgeverschap kwam te liggen bij organisaties als de Verenigde Naties of het Rode Kruis, die alleen zijn gehouden aan internationale wetgeving.

Een vertegenwoordiger van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen Le Monde dat de uitkomst van de top onbevredigend is. "De consensus-voorwaarde produceert alleen warm water. En het plaatst de GAC [de Governmental Advisory Committee van ICANN] niet op gelijke voet met andere commissie binnen de ICANN." De GAC is voor overheden de enige manier om mee te denken over de koers van ICANN. De GAC heeft echter alleen een adviserende rol en heeft geen stemrecht. Ook mag de GAC niet meebeslissen over de aanstelling van de bestuursleden van ICANN.

Onderzoek moet helderheid brengen

De Amerikaanse overheid heeft nu het Berkman Center for Internet & Society van de Harvard University opdracht gegeven een assessment te doen van de nieuwe situatie en advies uit te brengen. De onderzoekers krijgen daar vijf maanden de tijd voor. Dit Berkman Center heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opzet van ICANN in 1999 en heeft ook een evaluatie gedaan van de organisatie in 2010.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in