Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: In 2017 wint Apple OS van Windows

Windows is niet lang meer het meest gebruikte besturingssysteem voor pc’s, tablets en smartphones, voorspelt Gartner. Vorig jaar werden nog wel meer apparaten onder Windows verkocht, maar vanaf 2017 worden er jaarlijks meer verkocht die onder iOS en OSX draaien.
Gartner
© Gartner
Gartner

In 2016 werden nog 260 miljoen pc’s, smartphones en tablets verkocht die werken onder Windows. Van de apparaten die gebruik maken van iOS en OSX werden er vorig jaar 248 miljoen verkocht. Vanaf 2017 neemt Apple echter een voorsprong met 268 miljoen stuks, terwijl Microsoft een daling moet incasseren tot 252 miljoen stuks. De uitloop van Apple groeit de twee daaropvolgende jaren alleen maar. Gartner is er van overtuigd dat de iPhone 8 van groot belang wordt voor Apple, dat immers ook met een stagnerende vraag kampt. Die negatieve trend wordt omgebogen door de iPhone 8.

PC-markt krimpt

Microsoft heeft vooral veel te lijden van een stagnerende pc-markt. Het aantal pc’s dat jaarlijks werd verkocht daalde van 350 miljoen in 2012 naar 268 miljoen in 2016. Windows wordt vooral veel gebruikt op pc’s – op de mobiele telefoon is het nooit een doorslaand succes geweest.

Gartner verwacht dat de vraag naar pc's in 2017 nog licht daalt, tot 266 miljoen stuks. In 2018 en 2019 is sprake van een zeer kleine stijging.

Hier is overigens wel sprake van een wat symbolische overwinning, want Google laat beide bedrijven ver achter zich. Van de 2,3 miljard apparaten die in 2016 werden verkocht, draait slechts 11,2 procent onder Windows.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in