Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner prikt mythes rond private clouds door

Cloud in al zijn verschijningsvormen is een ware hype en het wordt de gebruikers steeds merkelijker gemaakt om een eigen cloud - een private cloud - te bouwen. "Virtualisatie is de aanjager van het fenomeen en dat wordt nog eens versterkt door de steeds harder klinkende wens vanaf de werkvloer, waar men sneller en goedkoper de beschikking wil hebben over nieuwe systemen en toepassingen", zegt Tom Bittman, vice president en distinguished analyst van Gartner.

1 private cloud = virtualisatie!

De meest voorkomende misvatting. Hoewel virtualisatie een belangrijk onderdeel is van een private cloud is er toch echt meer nodig. Denk aan middleware, besturingssystemen en clustertools.

2 private cloud = besparing!

Natuurlijk kan een onderneming kosten besparen als gebruik wordt gemaakt van een private cloud. Er is minder hardware nodig en dat bespaart geld. Maar... om alles aan de praat te houden moet worden geïnvesteerd in software en misschien is die wel duurder dan wat er op hardware wordt bespaard.

3 private cloud = in eigen huis

De meeste private clouds worden inderdaad binnen de eigen muren gerealiseerd, maar dat hoeft niet. Het gaat er om dat de cloudhardware niet door derden wordt gebruikt, anders gezegd: de gebruiker van een privatecloud heeft absolute privacy.

4 private cloud = IaaS

Infrastructure as a Service, het toverwoord waarmee een private cloud vaak wordt aangeprezen. Het zit er wel degelijk bij, maar is niet de enige uitingsvorm. Infrastructuur vormt de basis, daar bovenop ligt een platform, van diensten en mogelijkheden. Platform as a Service (PaaS) wordt steeds belangrijker.

5 private cloud = van onszelf

Dat is nu zo, maar hoeft dat in de toekomst niet te blijven. Een private cloud is voor de meeste gebruikers een tussenstap en wanneer dat handiger is, is het beter om de cloud open te breken en gebruik te maken van delen van de public cloud. De private cloud wordt een afhaalcentrum voor externe IT-diensten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in