Loopbaan

Carriere
Ronald Prins voor de klas

Gastles hacken om jongeren te enthousiasmeren voor IT

Gastles Ronald Prins van Fox IT over cybercriminaliteit shockeert en motiveert leerlingen.

© Geef IT door
16 december 2016

Gastles Ronald Prins van Fox IT over cybercriminaliteit shockeert en motiveert leerlingen.

Vorige week stond Ronald Prins van Fox IT voor de klas om leerlingen van het Newman College in Breda een gastles te geven over zijn vakgebied. De leerlingen waren zowel verbaasd als enthousiast over cybersecurity en het ‘gemak’ van hacken. 

Het was de eerste gastles op het gebied van cybersecurity van Geef IT Door – een landelijke campagne om het tekort aan gekwalificeerde IT-professionals op te vullen. Ook aandacht voor Big Data is een speerpunt in de campagne.

De bedoeling van de campagne is dat IT-professionals met hun eigen vakkennis scholieren enthousiasmeren voor een carrière in de ICT. Prins roept zijn vakgenoten op in zijn voetsporen te treden en zelf ook voor de klas te gaan staan. Door het inzetten van ICT-professionals in het voortgezet onderwijs moet de instroom van studenten bij vervolgopleidingen gestimuleerd worden.

Begrijpen hoe het werkt

“Onze maatschappij wordt steeds afhankelijker van digitale systemen. Het internet is al lang niet meer enkel een middel om te mailen en de bankzaken te verzorgen. Er zijn legio aan geavanceerde technieken, van zelfrijdende auto’s tot sluizen, die gekoppeld zijn aan het internet. Dat brengt veel voordelen met zich mee, maar ook nieuwe risico’s. Om met die nieuwe technologie verantwoord om te gaan, is het belangrijk dat we ook echt goed begrijpen hoe de technologie precies werkt. Alleen dan kunnen we deze geavanceerde systemen echt veilig maken”, vertelt Prins.

Vroeg beginnen met IT

Prins vindt dat IT, net als leren lezen en rekenen, al in een vroeg stadium in het lespakket moet worden opgenomen. “Niet alleen als instrument voor het gebruik ervan, maar ook echt de diepte in zodat we heel vroeg al leren hoe de technologie werkt.”

Het Newman College is een scholengemeenschap voor gymnasium, technasium, atheneum, havo en vmbo theoretische leerweg in Breda. De gastles werd gegeven aan eindexamenleerlingen havo, vwo en technasium. De leerlingen waren erg enthousiast, maar verbaasden zich ook hoe gemakkelijk gevoelige informatie kon worden achterhaald. Zij hebben zelf ook geprobeerd een aantal dingen te hacken, waaronder bewakingscamera’s, webcams en windturbines.

Reacties van leerlingen

“Je zou niet snel verwachten dat iemand met zo’n hoge functie tijd maakt voor ons. Hopelijk gaat hij dit vaker doen bij scholen. Het heeft een stimulerende werking op ons gehad. Iedereen vond het interessant en  wilde meewerken”, zegt Joost Warnier uit H5. “Het was erg interessant om te zien hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn op het internet. De meeste mensen denken hier veel te simpel over”, zei V6-leerling Jeroen Teurlings na afloop.

“Meneer Prins vertelde dat hij vroeger zelf veel met computers deed en dat hij als spion werkte bij de AIVD. Hij is dus niet zomaar een hobbyist die iets komt vertellen, maar echt iemand die er verstand van heeft. We bespraken wanneer je nou daadwerkelijk strafbaar bent op internet en daarna kwam het leukste deel, we mochten zelf gaan hacken”, vertelt Bryan de Vet uit H5 enthousiast.

Joran Westen uit H5 vindt hacken erg interessant en doet zijn profielwerkstuk daarom ook over dit onderwerp. “Ronald Prins heeft het onder andere gehad over het verschil tussen hacken en cracken. Het was een leuke ervaring om meer te leren over hacken van iemand die er alles van weet. Na de les heb ik Ronald nog een paar vragen gesteld. Zijn antwoorden kan ik verwerken in mijn profielwerkstuk.”

Meld je aan voor een gastles!

Ook helpen jongeren te inspireren om voor een carrière met ICT te kiezen? Meld je hier aan. Scholen kunnen zich hier aanmelden voor het ontvangen van een gratis gastles op het gebied van Cybersecurity, Big Data, programmeren of de IT-arbeidsmarkt.

Joussef Meftah uit H5 vertelt dat hij zelf in een paar camera feeds is gekomen en in een printersysteem van een hogeschool in Amerika. “Naast dit kleine stukje hacken hoorde we ook iets over bitcoins en hoe hackers aan geld komen. Al met al was het een hele interessante presentatie en ik hoop dat we vaker zulke lessen krijgen van experts.”

Ook Timon van Dijk uit H5 vond de gastles zeer interessant. “Hacken lijkt mij wel iets spannends om te leren en om te beheersen. Ik vond het echt zo raar dat je bij sommige mensen zomaar in kan breken in de gegevens die zij op hun computer hebben staan. Ik denk dat dit wel wat meer naar voren gebracht moet worden, want als iedereen mijn gegevens zou kunnen zien zou ik er ook totaal niet blij mee zijn.”

Mandy van Kooten uit H5 is vooral de menselijke factor bijgebleven van de les van Prins. “Veel mensen die bij een streng beveiligd bedrijf werken worden goed getraind en opgeleid om alles veilig te houden, maar toch zijn er vaak mensen die zich er niet aan houden. Zij nemen de informatie mee naar huis om bijvoorbeeld er thuis nog aan te werken. Hierdoor kunnen toch persoonsgegevens op het internet komen te staan.”

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Jan van soest 16 december 2016 14:42

Docent wiskunde en informatica

Reactie toevoegen