Development

Netwerken
IPv4 IPv6

Geen vrij IPv4-adres meer te vinden

Wereldwijd is de voorraad nu echt op.

10 november 2016

Wereldwijd is de voorraad nu echt op.

Het laatste vrije blok IPv4-adressen is toegewezen, meldt de Internet Architecture Board (IAB). Het is opnieuw een belangrijke mijlpaal in de transitie van IPv4 naar IPv6. Er zijn nog her en der wel kleinere series ongebruikte IPv4-adressen maar die zijn in beheer bij grote bedrijven en internetaanbieders. Die gebruiken ze vooral voor het bereikbaar maken van nieuwe diensten voor klanten die nog niet met IPv6 overweg kunnen.

IAB waarschuwt dat nu de toepassing van IPv4-IPv6 dual stack- en IPv6-only communicatie sneller gaat toenemen. Daarom moeten alle gebruikte netwerkstandaarden nu IPv6 ondersteunen. Ook moet er een  herziening komen van de standaarden waarbij de voorbeelden ie worden genoemd werken op basis van IPv6.

Nieuwe protocollen zullen niet langer de eis meekrijgen ook IPv4 te ondersteunen, verwacht IAB. De terugkoppeling naar IPv4 moet in voorkomende gevallen via dual stack of een transitie technologie worden gerealiseerd.

Adoptie IPv6 heeft scheve verdeling

Op dit moment leiden België (48,7%), de VS (30%), Griekenland (27,9%) en Duitsland (26,5%) wereldwijd de adoptie van IPv6, volgens de statistieken van Google. Equatoriaal Guinea is hekkensluiter, met nog geen enkel IPv6-gebruik. Nederland zit met 8,06 procent in de middenmoot.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
2
Reacties
RJT 10 november 2016 13:42

Ik heb hier alle IPv6 uitgechakeld omdat ik geen idee heb hoe dit veilig te gerbuiken. Via IPv4 gaan we lekker via onze router gezamenlijk naar buiten, maar ik moet er niet aan denken dat alle end-points hier rechtstreeks en onbeveiligd naar buiten gaan... Heb me wel ingelezen in de materie, maar het is me nog allemaal te onoverzichtelijk en ik kreeg het toch niet lekker werkend hier op de zaak.
Op termijn zal er geen ontkomen meer aan zijn, vrees ik, maar voorlopig functioneren we prima zonder IPv6...

Erwin 10 november 2016 12:27

Er zijn nog best een hoop IPv4 adressen die gebruikt zouden kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld range 127.1.x.x - 127.254.x.x ook gebruikt kunnen worden. 127.0.0.1 is dan wel 'localhost' maar in het protocol is daarmee het hele 127.0.0.1 subnet uitgesloten.
Daarnaast zijn er diverse CLass A networks nog 'Reserved' door IANA, en heeft het US Department of Defence een kleine 13 complete CLass A subnets (ofwel meer dan 200 miljoen IP Adressen) toegewezen gekregen. Met een beetje goeie wil kan er daar ook wel wat gehaald worden.
Dus met een beetje goeie wil van ons allemaal is er nog echt wel vrije ruimte te creeeren.
Laat niet weg overigens, dat IPv6 adoptie gewoon noodzaak is, en veel beter afgedwongen moet worden (bijvoorbeeld door lokale regelgeving). Zelfs in Nederland is er bijv. geen toevoegsel in de Telecom Wet dat IPv6 door een ISP ondersteund moet worden...

Reactie toevoegen