Overslaan en naar de inhoud gaan

Goede studiemogelijkheden ICT beperkt in de Randstad

Sinds vorig jaar hebben veel hogescholen een nieuwe indeling voor techniekopleidingen. Veel hogescholen bieden sinds 2015 een ‘brede bachelor’ HBO-ICT aan. Dat betekent dat daar alle informatica-opleidingen samen zijn gegaan in één opleiding. HBO-ICT biedt een basis in de ICT en daarna kun je kiezen voor een specifieke studierichting.
Amsterdam uit de lucht
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

Drie goede opties

Van de 16 hogescholen die zo’n brede ICT-opleiding aanbieden komen er maar drie goed uit de bus: Almere Windesheim (7,4), Zwolle Windesheim (7,0) en de HAN in Nijmegen (6,8). Acht hogescholen krijgen een matig tot voldoende. Zij scoren tussen de 5,6 en 6,4. Daarnaast zijn er drie hogescholen die een onvoldoende scoren voor hun HBO-ICT-opleiding: Deventer Saxion, Hanzehogeschool Groningen en de vestiging in Delft van de Haagse Hogeschool. Tot slot zijn er nog twee hogescholen die zelfs een zware onvoldoende scoren: de Hogeschool van Amsterdam (HvA) komt niet verder dan een 4,4, net als Heerlen Zuyd.

Forse kritiek

Over het algemeen zijn de studenten HBO-ICT niet ontevreden over hun opleiding, maar er zijn wel wat kritiekpunten. Zo mag de Haagse locatie van de Haagse Hogeschool volgens de studenten best wat meer aandacht besteden aan de voorbereiding op de toekomstige loopbaan en in Zoetermeer kunnen de bibliotheek en onderwijsruimtes wel een opknapbeurt gebruiken. Zwaardere kritiek is er ook, vooral bi Zuyd in Heerlen en de HvA. De inhoud van het studieprogramma en de toetsing zorgen in Heerlen voor veel onvrede, en ook de praktijkgerichtheid van de opleiding laat te wensen over.

Je kunt aan deze brede HBO-ICT-opleiding beginnen met elk profiel. Maar als je de richting van Technische Informatica op wil, raden hogescholen wel Wiskunde B aan. Bij de Hogeschool van Amsterdam werd er afgelopen jaar geselecteerd en de kans bestaat dat dat ook komend studiejaar weer het geval zal zijn.

Informatica: weinig goede opties

Overigens bieden lang niet alle hogescholen een studie HBO-ICT aan. Sommigen blijven hun informaticaopleidingen apart aanbieden. Van de hogescholen die dat doen, kun je voor de studie Informatica het beste bij Avans in Den Bosch zijn. Die opleiding werd namelijk beoordeeld met een 8. Informatica wordt op acht hogescholen nog apart aangeboden. De rest van de opleidingen Informatica scoren een stuk lager en wel tussen de 6,4 (Hogeschool Leeuwarden) en de 5,0 (Hogeschool Rotterdam).

Technische Informatica en Business IT & Management

Technische Informatica (TI) wordt nog los aangeboden op zes Hogescholen. Avans in Den Bosch komt met een 7,4 het beste uit de verf. Saxion in Enschede werd door haar eigen TI-studenten het slechtst gewaardeerd en wel met een 5,2. De studie Business IT & Management wordt nog op 5 hogescholen los aangeboden. De best gewaardeerde opleiding is hier Avans in Breda met een 6,4. De overige hogescholen scoorden een matig of onvoldoende. Zo kreeg InHolland in Diemen slechts een 3,8.

IT'ers zijn grootverdieners

Twee jaar geleden gaf het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) nog een pessimistische prognose, maar dit jaar staat in de Keuzegids HBO dat afgestudeerde informatici over het algemeen makkelijk aan werk komen. Doorgaans gaat dit gepaard met een prima startsalaris. ICT’ers behoren met een gemiddeld maandsalaris van 2400 euro bruto tot de grootverdieners, meldt de Keuzegids HBO 2016. De beste perspectieven heb je als je kunt programmeren. ROA becijferde dat 86 procent van de recent afgestudeerde IT’ers vrijwel gelijk een baan hebben.

De keuzegids HBO is een gids voor aankomende studenten die hun studiekeuze nog moeten maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in