Overslaan en naar de inhoud gaan

Google 'doodelt' Aletta Jacobs

Google grijpt de 163e geboortedag van Alketta Jacobs aan om de aandacht te vestigen op het 100-jarig bestaan van het vrouwen kiesrecht.
De Doodle van vandaag
© Google
Google

De zoeksite van Google presenteert zich vandaag met een gelegenheidslogo - een zogeheten doodle - waarin een afbeelding van Aletta Jacobs en een stembiljetvakje zijn verwerkt. Ofschoon het jaartal 1917 naar de Nederlandse situatie (grondwetswijziging) verwijst, wordt de Jacobs-doodle vandaag ook getoond aan internetgebruikers in Australië, Canada, Spanje en Zweden. De doodle werd ontworpen door de Nederlander Gerben Steenks, zo weet NOS te melden. 

Anna Maria van Schurman

Aletta Jacobs was voorvechter van vrouwenrechten en was ook de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Hier en daar wordt ook wel gesteld dat Jacobs de eerste vrouw in Nederland was die een universiteit bezocht, maar dat klopt helemaal: begin 17e eeuw mocht Anna Maria van Schurman – van achter een gordijn weliswaar – college volgen aan de Universiteit van Utrecht. 

Aletta Jacobs studeerde aan de Universiteit van Groningen en specialiseerde zich – in Engeland – als vrouwen- en kinderarts. Ze zette zich onder meer in voor accepatie van geboortebeperking door gebruik van voorbehoedsmiddelen.

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in