Overslaan en naar de inhoud gaan

Google schikt over machtsmisbruik in Rusland

Google heeft een schikking getroffen met de mededingingsautoriteiten in Rusland over misbruik van zijn machtspositie. Het technologiebedrijf betaalt een boete van 438 miljoen roebel (7,3 miljoen euro) en geeft voortaan concurrenten meer ruimte in zijn besturingssysteem voor smartphones en tablets Android.
Google zoeken
© Google
Google

De Russische mededingingswaakhond klaagde er in 2015 al over dat de eigen apps en diensten van Google op Android-apparaten van tevoren geïnstalleerd zijn en soms niet geheel te verwijderen zijn. Daar zouden andere aanbieders, zoals de Russische zoekgigant Yandex, last van hebben.

Google heeft nu toegezegd de bundeling van eigen diensten in Rusland ongedaan te maken. Daarnaast wordt het mogelijk voor aanbieders als Yandex om concurrerende apps op Android-apparaten te installeren. Aanbieders moeten daarvoor deals sluiten met de makers van smartphones. Google stond dat soort deals eerder niet toe wanneer smartphonemakers het besturingssysteem van Google wilden gebruiken.

Het marktaandeel van zoekmachine Yandex in Rusland is 55 procent, tegenover 40 procent voor Google. Op Android is het aandeel van Yandex juist kleiner en wordt de voorsprong van Google steeds groter. In landen als China worden al Android-telefoons aangeboden met alternatieven voor Google. De invloed van Google is daar door de overheid al sterk ingeperkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in