Overslaan en naar de inhoud gaan

Google weet spraakherkenning flink te verbeteren

Google doet in een blog uit de doeken hoe het verantwoordelijk team de verbetering heeft kunnen bereiken. De belangrijkste verandering is de inzet van een 'recurring neural network' (RNN) in plaats van de 'deep neural networks' die tot nog toe werden ingezet.
Google

De RNN's zijn beter in het onthouden van informatie, door dat niet alleen letterklanken worden geregistreerd maar ook de context van de klank. De Google-onderzoekers leggen het uit voor het Engels: In het woord 'museum', wordt de klank van de eerste 'u' beïnvloed door door de 'm' die er voor wordt uitgesproken en in het Engels een 'j' meekrijgt. De RNN houdt rekening met dergelijke verbuigingen waardoor de app een beter verstaander wordt. Daarbij is ook ruis meegenomen in het trainen van het model.

Vertraging komt niet goed uit

Deze aanpassingen vergen meer rekenwerk, maar Google heeft daar een oplossing voor gevonden door gebruik te maken van grotere audioblokken die in een keer worden verwerkt. De RNN bleek uit zichzelf er achter te zijn gekomen dat de beste resultaten te krijgen zijn door iets meer tijd te nemen voor de interpretatie van de klanken (foneem). Daarbij zou echter een extra vertraging optreden van 300 milliseconde. Het Google-team heeft het model daarop zo getraind dat de interpretatie plaats kan vinden vlak op het uitspreken van de zoektermen.

De nieuwe spraakherkenning is inmiddels geïmplementeerd in de Google App voor Android en iOS.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in