Overslaan en naar de inhoud gaan

Groep vrouwen wil rechtszaak tegen Google om discriminatie

Een groep van ruim zestig (voormalige) werkneemsters van Google overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen het techbedrijf uit Mountainview wegens seksisme en discriminatie.
vrouwen in IT
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Advocaat James Finberg stelt in The Guardian dat inmiddels zestig vrouwen zich bij de zaak hebben aangesloten. Zij zeggen minder te verdienen dan mannen op vergelijkbare posities en promotie maken zou lastig zijn, omdat de bedrijfscultuur binnen Google 'vijandig tegen vrouwen' is.

Ongeveer 30 vrouwen die zich bij de rechtszaak hebben aangesloten werken nog bij Google, de andere 30 hebben er vroeger gewerkt. De helft van de voormalige werknemers zou ontslag hebben genomen vanwege discriminatie binnen het bedrijf. Een aantal van de vrouwen zegt zo'n 40.000 dollar minder te verdienen dan mannelijke Google-collega's die hetzelfde werk doen, vertelt Finberg.

Google wil niet inhoudelijk op de zaak reageren, maar stelt wel dat zestig mensen een heel kleine steekproef is. "Er zullen altijd verschillen zijn in salarissen op basis van locatie, rol en prestaties", zegt een woordvoerder van Google. Volgens hem maakt ‘dit proces geen onderscheid in geslacht’. 

Ministerie onderzoekt salariskloof

Het is niet de eerste keer dat Google beschuldigd wordt van het onderbetalen van vrouwelijke werknemers. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid beweerde in april van dit jaar ook al dat 70.000 vrouwelijke werknemers van Google systematisch minder betaald kregen dan hun mannelijke collega’s. Het ministerie onderzoekt de zaak momenteel. Google reageerde destijds dat het het te duur en tijdrovend vond om de gevraagde gegevens uit 2014 te overhandigen. Een rechter bepaalde vorige maand dat Google die informatie wel moet overdragen.

Ontslagrel

Vorige week schreef een werknemer van Google in een manifest dat de aanpak van het bedrijf om meer vrouwen te krijgen in het werknemersbestand contraproductief werkt, omdat die geen rekening houdt met natuurlijke verschillen tussen mannen en vrouwen. De programmeur werd later ontslagen. Volgens Google-directeur Sundar Pichai zijn delen van het manifest in strijd zijn met de interne gedragsregels van het bedrijf. Hij schreef dit in een interne memo naar alle medewerkers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in