Innovatie & Strategie

Infrastructuur
NUS lab polymere halfgeleider

Grote doorbraak in plastic elektronica

Ontwikkeling betekent impuls voor ontwikkeling buigbare en ook milieuvriendelijke elektronica.

Dr Png Rui-Qi (l), Mervin Ang en Cindy Tang (r) aan het werk in het lab © National University of Singapore,  Seah Zong Long
16 januari 2017

Ontwikkeling betekent impuls voor ontwikkeling buigbare en ook milieuvriendelijke elektronica.

Plastics of organische elektronica staan al enige tijd in de belangstelling als veelbelovend alternatief voor de traditionele halfgeleiders. Het probleem was dat het lastig is goede contacten te maken tussen elektroden en het halfgeleidend materiaal. Tot nu.

Onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) hebben een polymeer ontwikkeld die vanwege een zeer lage elektrische weerstand uitstekend geschikt is om die brugfunctie te vervullen.

Het nieuwe materiaal opent veel mogelijkheden plastic-achtige materialen in te zetten in elektronica zoals bijvoorbeeld bij LED-verlichting, zonnecellen en transistors. Deze polymere materialen zijn veel buigzamer dan de traditionele halfgeleiders. Vooral bij de ontwikkeling van sensoren en actuatoren voor het Internet of Things biedt de komst van flexibele elektronica grote toegevoegde waarde.

Industrie gaat er mee aan de slag

Voor het vervaardigen van de nieuwe polymeren werkten teams van de chemische faculteit en de natuurkunde faculteit van de Singaporese universiteit nauw samen. Zij publiceerden hun bevindingen in het hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift Nature. Associate professor Chua Lay-Lay van de chemiefaculteit zegt dat nu in een vervolgstap de vinding verder productierijp wordt gemaakt in samenwerking met een aantal partners uit de industrie.

Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Johan 16 januari 2017 13:06

Nu nog 3d printen.

Reactie toevoegen