Management

Branche
TomTom

Het gaat niet goed met TomTom

Consument laat de navigatiedienstverlener in de steek.

19 april 2017

Consument laat de navigatiedienstverlener in de steek.

TomTom is in het eerste kwartaal in de rode cijfers gedoken, terwijl de omzet nog steeds onder druk stond. De verkoop van navigatiekastjes voor in de auto ging opnieuw stevig omlaag.

TomTom zag de omzet met 2 procent dalen tot 213 miljoen euro. De verkoop aan consumenten zakte met een zesde tot 98 miljoen euro. De inkomsten uit de zakelijke markt groeiden niet sterk genoeg om dat te compenseren. Wel wordt daarop meer winst behaald. Ondanks de daling van de totale omzet, verbeterde de brutomarge van 57 naar 62 procent.

Onder de streep kwam TomTom evenwel 4,6 miljoen tekort, waar het een jaar eerder nog 4,8 miljoen winst maakte. Dat is mede te wijten aan de kosten die het bedrijf maakte voor de overname van Autonomos, een Duitse start-up op het gebied van zelfstandig rijden.

Andere markten verkennen

Nu het navigatiekastje zijn langste tijd heeft gehad, moet TomTom zijn technologie op een andere manier op de markt brengen. Zo verdient het bedrijf geld aan onder meer de installatie van kaarten en navigatieprogramma's op de boordcomputers van auto's en diensten op het gebied van wagenparkbeheer.

Met sporthorloges en actiecamera's probeert TomTom ook voor de consument relevant te blijven. Wat die betrekkelijk nieuwe producten afgelopen kwartaal aan omzet hebben opgeleverd, werd niet bekendgemaakt.

Aan de vooruitzichten voor 2017 is volgens TomTom niets veranderd. Het bedrijf rekent nog altijd op een daling van de omzet naar een niveau tussen de 925 en 950 miljoen euro. Afgelopen jaar kwamen de totale opbrengsten nog uit op 987 miljoen euro. De zakelijke markt zal naar verwachting een groei van 10 procent laten zien.

Lees meer over
Zie ook Management op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Henk 19 april 2017 12:47

Klopt en dat hebben ze aan zichzelf te danken. Je kunt wel hele kuddes verschillende apparaten uitbrengen maar als je die vervolgens niet support (of 3 jaar over een half werkende bugfix doet) dan krijg je dat. De helpdesk is van het niveau A4-tje en roept "oplossingen" (helaas niet werkend) die men al op de website gevonden heeft. Het zou me niet verbazen als je meestal een gegenereerd antwoord van een computer krijgt i.p.v. een medewerker. Als je niet binnen 3 dagen reageert is je call verdwenen als zijnde opgelost terwijl er helemaal niets is opgelost. Heropenen van die call gaat niet. Dus laat ze inderdaad maar wat anders gaan doen in de hoop dat ze dat beter kunnen.

Reactie toevoegen