Innovatie & Strategie

Outsourcing
Foxconn productie

Hoe China Apple weet vast te houden

Trump zal met heel wat subsidies over de brug moeten komen.

Foxconn productie © Foxconn
3 januari 2017

Trump zal met heel wat subsidies over de brug moeten komen.

De kans dat Apple de productie van zijn iPhones werkelijk terughaalt naar de VS, is klein. Donald Trump dringt hier op aan, maar de vele voordelen die de Chinese overheid Apple biedt alleen al, maken een verhuizing erg onaantrekkelijk en dus onwaarschijnlijk.

De New York Times zocht grondig uit wat die voordelen precies waren voor een gigantische fabriek van Foxconn in het Chinese Zhengzhou.

Apple laat het merendeel van zijn smartphones en tablets bouwen door Foxconn. In Zhenghzou is daarvoor een fabriek gerealiseerd die op een topdag een half miljoen apparaten kan produceren. In piektijden werken er 350.000 mensen. De helft van alle iPhones wordt hier gemaakt.

Véél voordelen

De lokale overheid blijkt voordelen en zeer waardevolle assistentie te bieden aan Foxconn en Apple. Zo staat de fabriek in een speciale zone waardoor de verkoop van deze producten binnen China veel makkelijker is. De overheid geeft 5 procent korting op de energieprijs, heeft stroomgeneratoren gebouwd en een pijplijn van 24 kilometer lang ter ondersteuning van de fabriek. Het belastingtarief voor Foxconn en Apple is zeer fors verlaagd, het stadsbestuur helpt Foxconn bij het werven en trainen van medewerkers en heeft een vliegveld in de buurt voor zo’n 10 miljard dollar opgeknapt waardoor het exporteren van de producten sneller en makkelijker verloopt.

De overheid investeerde daarnaast 1,5 miljard dollar in de bouw van de fabriek en huizen voor honderdduizenden werknemers.

 

De wederzijdse afhankelijkheid van Foxconn en Apple wordt hiermee ook heel duidelijk. Apple heeft Foxconn nodig om goedkoop te kunnen produceren terwijl Foxconn op zijn beurt het Amerikaanse bedrijf niet kan missen om zijn schaalgrootte op peil te houden waar het veel voordeel van heeft.

Niet de enige

Apple is bepaald niet het enige Amerikaanse technologiebedrijf dat profiteert van vergelijkbare voordelen in China. Onder meer HP en Dell laten veel produceren in China en profiteren van de makkelijkere toegang tot de interne Chinese markt.

Donald Trump meldde vorig jaar in een interview met de New York Times dat hij Apple ook subsidies en belastingvoordelen heeft beloofd als het de productie terughaalt naar de VS. Of dat opweegt tegen wat Zhengzhou nu biedt, is echter de vraag. Daar staat echter tegenover dat de centrale Chinese overheid steeds minder gastvrij wordt. China wil niet langer een producent zijn voor buitenlandse bedrijven maar zelf ontwikkelen en eigen merken promoten zoals Huawei en Xiaomi. Zo werd de Amerikaanse chipmaker Qualcomm gedwongen zijn prijzen te verlagen voor bedrijven die binnen China smartphones verkopen. Ook heeft de Chinese overheid zware druk uitgeoefend op Apple om zijn source code te geven, wat Apple naar eigen zeggen heeft geweigerd. Wel heeft Apple erin toegestemd meer lokale data op Chinese servers op te slaan en worden nieuwe producten onderworpen aan strenge beveiligingsaudits. Maar toegang tot de enorme Chinese binnenlandse markt, maakt veel goed voor Apple. In het afgelopen fiscale jaar behaalde Apple een omzet van 59 miljard dollar in de Chinese consumentenmarkt.

 

 

Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence

Reactie toevoegen