Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisman wint Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek

De prijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro. Hij is bestemd voor wetenschappers, niet ouder dan 40 jaar, die vernieuwend onderzoek verrichten of verantwoordelijk zijn voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Logische redeneertechnieken

Huisman (1973) leidt een team aan de Universiteit Twente dat onderzoek doet om bugs en crashes met parallelle software te elimineren met behulp van logische redeneertechnieken. In parallelle software lopen verschillende processen tegelijk. Dat levert snelheidswinst op, maar het risico is daarbij dat de verschillende processen elkaar verstoren. Huisman doet al 10 jaar onderzoek op dit gebied en heeft volgens de jury in die periode “aanzienlijke vooruitgang geboekt op dit gebied.” Bovendien zet zij zich sterk in om vooral meisjes te interesseren voor Informatica en techniek.

Functionele talen

Het geld van de prijs wil Huisman gebruiken om haar onderzoek uit te breiden naar andere programmeertalen, vooral functionele talen. “Dat vergroot het effect van mijn onderzoek.”

Het is de derde keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijs is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De juryleden zijn prof. dr. H.P. Barendregt (Radboud Universiteit Nijmegen), prof. dr. ir. R.L. Lagendijk (Technische Universiteit Delft) en prof. dr. E.O. Postma (Universiteit Tilburg).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in