Development

Security
Blockchain

IBM beschermt IoT met blockchain

IBM wil transacties tussen Internet of Things (IoT)-'dingen' verifiëren met behulp van blockchain-technologie.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Howard Lake
5 oktober 2016

IBM wil transacties tussen Internet of Things (IoT)-'dingen' verifiëren met behulp van blockchain-technologie.

Het initiatief van IBM om Internet of Things (IoT)-transacties te verifiëren met blockchain-technologie vormt onderdeel van een investering van 200 miljoen dollar in een nieuw IoT-onderzoekscentrum in München.

Blockchain en IoT zijn twee speerpunten voor IBM die nu samenkomen. IBM heeft bedacht dat op dezelfde manier als de transacties van bitcoins worden geverifieerd, ook de transacties tussen IoT-apparaten op echtheid kunnen worden gecheckt. In de toepassing van deze technologie speelt Watson - IBM's supercomputer voor kunstmatige intelligentie - een belangrijke rol.

Eerder dit jaar maakte IBM al bekend te werken aan toepassingen van blockchain-technologie buiten de financiële wereld. Daar werd blockchain het eerst ingezet en werd bekend als technologie achter de bitcoin. In juli meldde IBM dat deze implementatie van de blockchaintechnologie nu beschikbaar is voor ontwikkelaars van professionele diensten.

IoT-blockchainbeveiliging eerst in de logistiek

Een van de toepassingen die IBM ziet, is dus het beveiligen van IoT-transacties, bijvoorbeeld in transport en logistiek. Sensoren, bevestigd aan lading, geven onderweg of bij tussenstops voortdurend informatie over de geografische positie en de conditie van de goederen. Met blockchain-technologie kan een robuuste boekhouding worden gecreëerd van al die transacties.

De informatie wordt op die manier gedistribueerd opgeslagen en omdat er geen centraal bestand is, kan de informatie ook niet worden gemanipuleerd. Elk punt bevat immers in versleutelde vorm een deel van de informatie, maar ook informatie van de voorgaande punten. Om een bestand te manipuleren moet de informatie op een aantal verschillende punten op precies dezelfde manier in de versleutelde code worden aangepast.

Voor de integratie van de technologieën zet IBM BlueMix in, een eigen invulling van een integratieplatform in de cloud (IPaaS).

Duitsland IBM's nieuwe centrum voor Watson-IoT

IBM heeft meer plannen met Watson en het IoT. Het concern zet daarom voor 200 miljoen dollar een nieuw Watson IoT-laboratorium in München op. De investering vormt onderdeel van de 3 miljard dollar die IBM heeft geoormerkt voor de doorontwikkeling van Watson ten behoeve van IoT-toepassingen. Volgens IBM groeit het aantal klanten dat gebruik maakt van Watson snel. Acht maanden geleden stond de teller nog op 4000, nu zijn er al 6000.

In het nieuwe laboratorium is het de bedoeling dat IBM samen met klanten en partners nieuwe toepassingen gaat ontwikkelen. IBM zelf stalt er zo'n 1000 specialisten uit een reeks van disciplines en met ervaring in een groot aantal industrietakken. Harriet Green - wereldwijd verantwoordelijk voor IBM’s Watson IoT-activiteiten - motiveert de keuze voor München als vestigingsplaats met de constatering dat Duitsland voor op loopt met de ontwikkeling van de 4e Industriële revolutie, ofwel het ontstaan van smart industry.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen